Posts

PENANTIAN SATU PENYIKSAAN, BERKAT IKHTIAR DENGAN SUPLEMEN DENGAN IZIN ALLAH SAYA DISAHKAN HAMIL

Image
Penantian satu penyiksaan. Dulu saya mendengar je ungkapan ni tapi tak pernah benar benar merasainya.
Saya seorang ibu kepada 2orang anak. Kedua-dua anak saya dilahirkan secara pembedahan kerana kedudukan mereka songsang disebabkan masalah bicornuate uterus(rahim abnormal). Walaupun melahirkan secara pembedahan saya bersyukur dan redha kerana sekurangnya saya dikurniakan cahaya mata berbanding mereka yang kes mcm saya, ada yang tak berpeluang ada cahaya mata. 

Jarak kedua-dua anak saya tak begitu jauh. Anak sulung setahun lebih, saya dah hamil anak kedua. Alhamdulillah tiada masalah semasa hamil atau selepas melahirkan.
Setelah melahirkan anak kedua, atas nasihat doktor saya menjarakkan kehamilan dengan mengambil implanon sebagai perancang bermula Disember 2011. Saya memakainya selama 3tahun. Selama tu juga saya tidak datang period.
Selepas menanggal implan pada Disember 2014 , saya fikir tahap kesuburan saya akan kembali normal. Yer lah memandangkan jarak kedua anak sebelum ni pun tak ja…

VITAMIN DAN MINUMAN UNTUK KANAK-KANAK DAN DEWASA.

Image
Berikan kanak-kanak hidangan makanan tambahan terbaik untuk mereka. Shaklee Meal Shakes memberikan khasiat dan zat yang diperlukan bukan sahaja kanak-kanak, malah orang dewasa untuk kekal sihat dan cergas Kenapa anda memerlukan Mealshakes Shaklee untuk anak-anak kesayangan anda?Nutrisi Lengkap dimana Mealshakes menyediakan 24 jenis vitamin, mineral dan zat yang diperlukan oleh badan.kekurangan pengambilan zat boleh menyukarkan kadar serapan vitamin dan mineral oleh tubuh kita.Mealshakes kaya dengan protein yang tidak mengandungi laktosa dimana dapat membantu pembinaan sel-sel kulit, rambut organ, darah dan sistem imunisasi badanMengandungi asid folik, biotin,kaya dengan kasium dan megnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel sel untuk membesar

Sesuai Untuk Seisi KeluargaHidangan yang lazat, berkhasiat serta mudah disediakan yang pasti digemari oleh seisi keluarga: Sarapan segera yang berkhasiatLazat, sarapan segera yang mampu dibeliHidangan segera untuk para atletKudapan menari…

ANAK SEMAKIN SIHAT. TIADA LAGI SELESEMA JAHAT PENYEBAB HIDUNG DAN LENDIR BERDARAH.

Image
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatu dan salam sejahtera.


Saya Sabariah binti Basri, berumur 36 tahun, telah berkahwin dan mempunyai 2 orang anak lelaki. Seorang berumur 10 tahun dan seorang lagi 2 tahun 9 bulan.






Saya ingin kongsikan kisah anak kedua saya, Adam. Selepas habis berpantang dan masuk kerja saya hantar Adam ke taska. Dalam usia 4 bulan ketika itu, Adam mudah dijangkiti batuk selesema, lebih-lebih lagi taska di bawah Kementerian tempat saya bekerja 100% menggunakan penghawa dingin.


Dalam sebulan memang payah nak tengok hidung Adam kering. Sentiasa berhingus.. Batuk dan selesema berpisah tiada. Sebelum ini saya pernah kejarkan Adam ke hospital seawal pukul 2 pagi disebabkan batuk berpanjangan sehingga sukar untuk bernafas. Setiap kali itulah Adam kena ambil nebulizer. Bergema segenap ruang hospital dengan suara Adam yang meraung sebab tak nak pakai topeng pelik dengan bunyi yang menakutkan itu.


Ketika berusia setahun, saya perasan hidung Adam selalu berdarah. Kadang kala da…

RESDUNG DAN VERTIGO SEMBUH SELEPAS AMALKAN INI.

Image
Hai Cikta nak berkongsi kisah pengalaman suami diserang resdung yang kronik. 

Bercerita tentang resdung, mesti ramai yang seperti Cikta. Cikta sebelum ni menganggap resdung atau dikenali dengan nama sinusitis ni sebagai satu penyakit biasa. Sehinggalah suatu hari suami Cikta sendiri terpaksa dirawat di Hospital kerana menghidapi sinus yang teruk.





Bermula dengan kerap bersin dan selsema diawal pagi. Suami Cikta juga kerap diserang vertigo. Mula-mula memang ingat suami hanya mengalami tekanan darah rendah. Tapi lepas buat checkup Doktor diagnosed sebagai vertigo iaitu keadaan berasa dirinya atau persekitaran seperti berpusing-pusing, telinga berdengung , pandangan kabur, mual dan muntah-muntah. Vertigo ini akan menyerang 5 6 kali setahun. Yang paling merisaukan bila dapat tau vertigo boleh menyebabkan masalah pendengaran atau pekak. 

Pada March 2017, suami Tiba-tiba diserang demam panas. Disitulah segalanya bermula, bila check darah denggi semua negative. 3hari masuk lebih kurang 12botol a…

[MASALAH SEMBELIT DAN SAKIT TUMIT KIAN PULIH SELEPAS AMALKAN OMEGA GUARD DAN OSTEMATRIX SHAKLEE

Image
Assalamualaikum.

Nama saya Rozila Ramli dan lebih di kenali sebagai Kak Yang. Berumur 34 tahun dan bekerja sebagai penjawat awam.
.



Harini Kak Yang nak kongsikan kesan pengambilan vitamin secara konsisten, telah memberikan hasil yang WOOOW pada Kak Yang. 
.

Bagi semua orang mungkin biasa masalah ini. Tapi bagi Kak Yang, masalah ini mengganggu mental dan fizikal. Kak Yang STRESS. 

Masalahnya adalah SAKIT TUMIT & SUKAR BERAK.
.

Mungkin ade yang gelak, tapi masalah ni buat hidup Kak Yang huru-hara.
.

SAKIT TUMIT yang melampau sangat. Setiap pagi bila bangun tidur, kalau boleh taknak jejak kaki ke lantai. Sebabnya, seakan Kak Yang memijak duri. Sakit ya amattt. Punya la tekan-tekan dan ketuk tumit ni, supaya sakit hilang.
.

Kalau berdiri lama-lama atau berjalan lama pun akan sakit. Sampai Kak Yang terpaksa melupakan hobi, iaitu tawaf mall. 😩 Pernah jugak terpikir, mungkin salah kasut sebab kasut murah. Sampai Kak Yang pergi beli, bata comfort rm1++. Tapi sakit tetap ada. 😓
.

Satu keadaan yang Kak…

MACAM MANA KULIT WAJAH SAYA PULIH DARI 'SERANGAN' JERAWAT

Image
Assalamualaikum.. Saya yaya. Saya nak kongsikan testimoni saya sendiri tentang masalah jerawat yang telah 'menyerang' saya tahun lepas. Dan saya bersyukur sangat² sebab shaklee banyak sangat membantu memulihkan dengan cepat.

. Sebelum tu nak bagi tahu, kulit saya memang tak ada masalah jerawat ni. pernah jerawat dulu pun masa sekolah. itu pun tak berapa teruk sangat. Masa bulan jun 2017 kulit saya dah menampakkan jerawat² pasir. Silapnya bila saya pakai nutriwhite tanpa toner. saya hanya pakai pencuci, makeup remover dan nightcream je. baru saya tahu betapa pentingnya toner ni. memang best sangat pakai nutriwhite ni. memang dia bersihkan sampai kedalam pori tau. tapi sebab bila dah cuci tak 'tutup' dengan toner so kulit tu macam terdedah dengan bakteria. ni bukan sebab nutriwhite tau tapi sebab lepas habis saya pakai nutriwhite. Masa pakai nutriwhite tu hanya keluar jerawat pasir tapi mati balik dah jerawat tu. masih ok lagi.
. lepas tu saya dah gabra sebab nutriwhite habis…

BACAAN HB PEMBAWA THALASEMIA JENIS BETA MENINGKAT DENGAN SET HAMIL SHAKLEE

Image
Hai semua! Nama saya Olivia Jessica Andrew dari Beaufort Sabah. Mengenali Shaklee sejak tahun 2013 lagi. Kali ni saya kongsikan cerita semasa mengandung anak kedua saya Awon.
.

Bila mengandung anak kedua saya mengalami HB low lebih teruk daripada mengandung anak pertama. Saya terpaksa tukar ubat penambah darah sehingga 3 kali. Sembelit semakin teruk walaupun telah makan Ostematrix.
.

Saya jaga makan dan terpaksa menelan hati ayam walaupun tekak tidak boleh menerima. Saya ambil set lengkap kehamilan juga masa tu kecuali Vitalea Iron Formula sebab tidak yakin sebab saya pembawa talasemia jenis Beta. Bacaan HB semakin teruk sehingga masuk hospital kerana denyutan jantung yang cepat.
.

Akhirnya kerana tidak tahan, saya beranikan diri bertanya kepada doktor tentang vitalea iron formula. Doktor memberi kebenaran. Gembira hati saya.
.

Walaubagaimanapun, semasa saya mula ambil vitalea iron formula tu pada bulan ke 8; di mana sudah jadi seminggu sebelum bersalin. Bacaan HB saya naik setiap minggu tera…