Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2018

CARA MUDAH DAN BERKESAN KERINGKAN LUKA JAHITAN CZER(PEMBEDAHAN)

Cik azza percaya setiap ibu hamil pasti mengimpikan untuk melahirkan anak secara normal,walaupun kelahiran pertama dan tidak mempunyai apa-apa pengalaman,namun pastinya kita semua akan bertanya pengalaman kawan-kawan yang pernah merasai kelahiran anak bukan,dan pastinya anda tidak mahu merasai kelahiran anak secara Pembedahan(czer).

Walaupun proses melahirkan secara pembedahan cepat segera namun kesakitan yang ditanggung ibu bukanlah satu hadiah yang istimewa Berbeza dengan ibu bersalin normal yang terpaksa menanggung sakit contraction berjam-jam lamanya.
Tetapi kena ingat ye,jangan sesekali kita memperlekehkan ibu yang bersalin secara czer kenapa?Sebabnya cik azza sendiri pernah lihat bagaimana keadaan adik ipar ketika menjalani pantang,susahnya hendak berjalan,susahkan hendak duduk,terpaksa duduk atas kerusi tidak boleh terlalu lasak walaupun selepas habis berpantang,dan itu belum masuk luka bernanah,luka terbuka,jangkitan kuman..Aduh bila dengar pun rasa ngeri sangat-sangat.




Terpaksa …

CARA TURUNKAN BACAAN GULA DALAM DARAH ATAU KAKI TERPAKSA DIPOTONG.

BACAAN GULA DALAM DARAH MAK TURUN DARI 17 ke 5
=======================

Sebagai seorang anak risau amat sangat bila doktor syorkan mak saya untuk mengambil suntikan insulin sendiri dirumah instead of makan ubat sahaja untuk control sugar reading mak.

Bila Mak bagitau pasal apa yang doktor syorkan dan nampak jelas mak tak selesa dengan suntikan itu.Susah kan nak kemana2 perli bawa pen-cucuk itu kesana sini.Melihat kerisauan Mak,saya terus belikan sebotol Vivix untuk jadikan ikhtiar disamping control pemakanan Mak(tukar beras,tukar gula dirumah) dan gaya hidup lebih sihat.

Alhamdulillah mak setuju nak minum Vivix setiap hari sesudu sebelum tidur.Dan amazingly result untuk next appointment sangat memeranjatkan.Even doktor sendiri terkejut dan bagitahu tidak perlu ambil suntikan dirumah.Just teruskan apa yang Mak sedang lakukan sekarang.

Kini masih meneruskan rutin pemeriksaan dan result setelah mengamalkan Vivix dengan konsisten selalu cantik dan tidak seperti dulu lagi.Dan sayalah insan palin…

CARA MENGATASI ANGIN DALAM BADAN KETIKA HAMIL.

Assalamualaikum semua...

Terima Kasih sudi singgah blog cik azza nie haaa,mesti korang yang singgah tengah hadapi masalah angin dalam badan kan,kalau tidak kenapa tiba-tiba cari cara mengatasi angin dalam badan?hihihi Mungkin jugak kesian tengok isteri menanggung sakit kan.. Cik azza pernah kena masa hamil anak ke dua,Ya allah rasa sakit sampai berguling atas katil,nak kata cik azza tak makan memang terlebih makan dah,nak kata sakit contraction lambat lagi due nya. Tapi bila tepuk je perut rasa kebom kebom macam roti Bommm je..memang angin nie,confident sungguh cik azza nie kan.
Malas la nak cerita panjang pasal cik azza nanti belum tentu habis malam nie,cik azza pot pet la kata kan nanti terlebih membawang pulak..hihihi
KENAPA PERUT MUDAH BERANGIN KETIKA HAMIL@MENGANDUNG.
Agaknya kenapa la angin dalam badan nie kan,sebabnya paras progesterone dalam badan wanita mengandung ni lebih tinggi. Jadi, pergerakan otot2 usus ni lebih perlahan. Ini menyebabkab makanan lebih lambat dicernakan. Bukan s…

CARA HILANGKAN DERITA SEMBELIT DENGAN MUDAH.

Assalamualaikum.

Nama saya Rozila Ramli dan lebih di kenali sebagai Kak Yang. Berumur 34 tahun dan bekerja sebagai penjawat awam.
.

Harini Kak Yang nak kongsikan kesan pengambilan vitamin secara konsisten, telah memberikan hasil yang WOOOW pada Kak Yang.
.

Bagi semua orang mungkin biasa masalah ini. Tapi bagi Kak Yang, masalah ini mengganggu mental dan fizikal. Kak Yang STRESS.

Masalahnya adalah SAKIT TUMIT & SUKAR BERAK.
.

Mungkin ade yang gelak, tapi masalah ni buat hidup Kak Yang huru-hara.
.

SAKIT TUMIT yang melampau sangat. Setiap pagi bila bangun tidur, kalau boleh taknak jejak kaki ke lantai. Sebabnya, seakan Kak Yang memijak duri. Sakit ya amattt. Punya la tekan-tekan dan ketuk tumit ni, supaya sakit hilang.
.

Kalau berdiri lama-lama atau berjalan lama pun akan sakit. Sampai Kak Yang terpaksa melupakan hobi, iaitu tawaf mall.  Pernah jugak terpikir, mungkin salah kasut sebab kasut murah. Sampai Kak Yang pergi beli, bata comfort rm1++. Tapi sakit tetap ada.
.

Satu keadaan yang Kak Yang a…

DERITA RESDUNG SEMAKIN PULIH SELEPAS AMALKAN SET RESDUNG SHAKLEE.

Saya Musdalipah binti Ariffin. Berumur 25 tahun. Bekerja sebagai juruwang kedai runcit.
.

2010
Pada tahun 2010, saya dimasukkan ke hospital selepas makan udang. Baru tahu diri ada alahan seafood. Badan naik bintik-bintik merah dan gatal-gatal. Tekak rasa sakit, pedih perut dan muntah-muntah. Pihak doktor bagi rawatan segera. Injection dan tambah air. Alhamdulillah, malam tu juga dah boleh discharge. 
.

2011
Pada tahun 2011, kejadian yang sama terulang lagi. Petang tu mak masak sambal udang kering. Makan bertambah-tambah sehingga lupa diri tu tak boleh makan udang. Saya rasa sesak nafas, batuk-batuk, pening, tekak rasa sakit, dan kali ni darah yang keluar dari tekak. Malam tu masuk hospital lagi kerana kedegilan diri sendiri.
.

2015
Hujung tahun 2015, masalah lain pulak timbul. Saya menghadapi masalah bersin pagi-pagi, mata berair, hidung berair, sakit kepala, tak boleh hidu habuk, dan tak boleh hidu asap rokok. Sebelum ni cuma bersin-bersin biasa ja. Ada ambil rawatan resdung tapi hanya pergi …

TERPAKSA MENGUNAKAN PAMPERS BUDAK AKIBAT HAID DAN TUMPAH DARAH YANG BANYAK,TETAPI AKHIRNYA......

Assalamualaikum.. Saya Nurul Atikah berusia 30 tahun.. Hari ini saya ingin berkongsi pengalaman saya bersama anda semua..
.

Selepas saya berkahwin saya mengalami masalah haid yg tidak teratur dan haid berpanjangan sehingga sebulan lama nya..
.

Malah saya juga pernah mengalami haid atau tumpah darah yang terlalu banyak.. Sehari sampai 10 keping yg bersaiz besar.. Sehinggakan terpaksa memakai pampers budak..
.

Bila berlaku keluar darah yang terlalu banyak menyebabkan badan saya terlalu letih, pucat, sesak nafas dan HB saya terlalu rendah sehingga ke angka 8...
.

Ketika itu jugalah saya akan di kejarkan ke hospital untuk mendapat rawatan... Setiba di hospital dengan keadaan HB yang terlalu rendah maka bermulalah "Check In hospital" dua hari satu malam... huhuhu
.

Bila kena tahan di wad... Ramai doktor datang untuk buat rawatan.. Saya redha apa yang di katakan oleh doktor..
.

Tapi masalah tetap sama.. Keadaan saya semua ok.. Cumanya dinding rahim saya terlalu tebal itu menyebabkan Haid yg b…

BERJAYA TURUNKAN BERAT BADAN, MASALAH SELALU LETIH DAN SAKIT LUTUT DAPAT DIATAS

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera. Saya Abdul Latif bin Sarpin, suami kepada Fitriyatul Asyiqin. Berumur 31tahun dan merupakan seorang penjawat awam. 
.

Saya ingin kongsikan testimoni pengalaman saya sendiri bagaimana saya berjaya menurunkan berat badan saya yang dulunya mencecah 96kilogram kepada 87kilogram sekarang.
.

Ketika berat badan saya 96kg dahulu, saya seringkali cepat berasa penat, letih dan kurang stamina dan kadang kala sakit lutut selalu datang menyerang ketika saya bersukan. Saya sedar ini sedikit sebanyak berkait dengan masalah berat badan saya yang berlebihan. Isteri saya ada juga mengesyorkan saya untuk mengambil suplemen tapi saya tidak konsisten dengan pengambilan suplemen ini. 
.

Sampailah satu tahap apabila saya merasakan saya perlu buat sesuatu untuk atasi masalah berat badan saya ini apatah lagi saya selalu penat dan sakit lutut juga kerap datang. Dan saya nekad untuk cuba konsisten mengamalkan apa yang isteri saya nasihatkan. Alhamdulilla…

TIDAK BOLEH BERJALAN DENGAN SEMPURNA AKIBAT KEMALANGAN PULIH SELEPAS KONSISTEN MENGAMALKAN SUPLEMEN SHAKLEE

Nama saya Wan Noor Hidayah. Saya sudah berkahwin dan mempunyai 2 orang anak lelaki. Saya ingin kongsikan bagaimana kaki saya pulih sepenuhnya selepas mengamalkan suplemen Shaklee. 
.

Pada tahun 2015 saya mengalami kemalangan kereta yang teruk. Tetapi alhamdulillah, saya masih hidup walaupun tidak dapat berjalan dengan sempurna selama beberapa bulan. Pada mulanya saya mencuba 2 jenama suplemen ternama dipasaran untuk mengurangkan kesakitan di kaki saya. 
.

Saya terpaksa mengambil suplemen memandangkan tiada ubat selain ubat tahan sakit sahaja yang diberikan oleh pihak hospital kepada saya. Menurut mereka, keputusan x-ray saya tidak menunjukkan sebarang masalah kecederaan pada tulang walaupun mereka sendiri berasa pelik mengapa saya langsung tidak boleh berjalan. 
.

Sejak dari kemalangan tersebut saya tidak dapat berjalan dan terpaksa dipapah oleh ahli keluarga setiap kali hendak ke mana-mana. Paling menyedihkan adalah apabila saya terpaksa mengesot perlahan-perlahan ke bilik air apabila hend…