Skip to main content
ASSALAMULAIKUM SAHABAT,

SEBAB APA KITA PERLU AMBIL SUPPLEMENT DAN VITAMIN?

MENGAPA KITA MEMERLUKAN SUPPLEMENT?


Kenapa SUPPLEMENT penting???

Mengapa dan kenapa kita perlu mengambil supplemen???????????


JOM TENGOK KENAPA SEMUA NIE PENTING NOH..
1.  Melengkapkan dos vitamin yang diperlukan dalam seharian 
Dalam sesetengah situasi, tubuh badan kita memerlukan dos vitamin yang lebih tinggi dari apa yang kita perolehi dari makanan yang diambil. Contohnya Vitamin E dan Vitamin C yang diperolehi dari makanan semata-mata tidak mencukupi untuk memberi pencegahan terhadap penyakit dan anti-penuaan.

2.  Kebanyakan buahan dan sayuran telah disembur racun perosak
Buah-buahan dan sayur-sayuran yang ditanam kebanyakkannya telah disembur dengan racun perosak yang menjejaskan kualitinya. Buah dan sayuran juga ditanam ditanah yang tidak subur dan mengandungi bahan galian yang kurang berbanding buah dan sayur yang ditanam secara organik. Ini akan mempengaruhi kualiti dan zat yang ada didalam buah-buahan dan sayuran tersebut. Malah, terdapat juga buah dan sayur yang telah di 'wax' untuk memastikan ianya tahan lama!
   

3.  Zat makanan mudah hilang
Zat dan vitamin yang terdapat didalam makanan mudah hilang semasa proses pengangkutan, penyimpanan dan penyediaan. Ini akan mengurangkan khasiat yang terdapat didalam makanan tersebut. Sebagai contoh, Vitamin C dan enzim mudah dimusnahkan oleh haba ketika proses memasak makanan berlaku.

4. Pengambilan ubat-ubatan menggangu penyerapan zat makanan
Pengambilan pil penahan sakit, laksatif, ubat-ubatan, alkohol dan antibiotik mengganggu proses penyerapan zat makanan.

5. Makanan seharian yang tidak seimbang
Dos vitamin yang diperlukan juga tidak mampu dicapai akibat pengambilan makanan yang tidak seimbang mengikut piramid makanan yang disarankan. Amalan diet yang tinggi lemak, kafien, gula dan garam menyebabkan simpanan zat didalam tubuh badan berkurangan.

6. Gaya hidup tidak sihat
Keperluan nutrisi didalam tubuh juga tidak dapat dipenuhi akibat gaya hidup yang tidak sihat. Mereka yang berkerjaya lebih menggemari makanan segera akibat kesuntukan masa. Kebanyakan warga kota juga lebih gemar membeli makanan diluar rumah yang tidak diketahui kebersihan dan kualiti makanannya. Amalan merokok dan mengambil minuman beralkohol juga menyebabkan nutrisi didalam badan berkurangan.

7. Pencegahan dari awal
Supplement yang diambil dapat membantu kita untuk mencegah beberapa penyakit kritikal. Ini penting sebagai langkah pertama menghindari penyakit merbahaya seperti sakit jantung, kanser, diabetis, arthritis dan sebagainya.


Tidak dinafikan tiada apa yang mengantikan makanan yang baik dan sihat tetapi mengambil  makanan tambahan yang  berkualiti dan semulajadi boleh membantu anda mengekalkan tahap kesihatan yang lebih baik ,Selain itu kita amat amat memerlukan makanan tambahan jika anda masih mengamalkan tabiat buruk (melangkau waktu makan dan tidak makan berasaskan makanan organik

Saya harap anda semua dapat sedikit manfaat dari perkongsian ini

Jika berminat untuk mengetahui sebarang produk Shaklee, sila hubungi saya di talian 01132045363 

Kami juga menawarkan perkhidmatan COD di sekitar Bukit Mertajam ,Bandar Perda dan Penghantaran pos seluruh Malaysia

Sayang,

Cik azza.Comments