Skip to main content
Bila baca je tajuk mesti rasa seram sejuk je badan kan..untuk pasangan yang telah berkahwin perlu lebih mengambil tahu APA ITU SAWAN SEMASA MENGANDUNG
Sesungguhnya kehadiran cahaya mata adalah pelengkap kepada kehidupan dalam alam rumah tangga,dengan tawa ria mereka,keletah mereka memang satu rahmat yang tidak boleh digambarkan dengan kata-kata.


APA ITU SAWAN?

Sawan mengandung (eklampsia) sering dikaitkan dengan tekanan darah tinggi .Risiko ini lebih tinggi kepada ibu yang pertama kali mengandung,ibu yang  pernah mengalami darah tinggi dengan kehamilan terdahulu atau ibu yang pertama kali hamil dengan suami baru Penyakit darah tinggi termasuk dalam kehamilan berisiko tinggi dan sawan mengandung adalah suatu masalah perubatan yang sangat serius.
Bagi ibu-ibu yang mempunyai berat badan 45kg sebelum hamil,Penambahan berat badan sebanyak 11kg hingga 12kg sepanjang kehamilan adalah suatu yang normal,Semasa trimester pertama(3 bulan pertama kehamilan)berat badan wanita hamil boleh menurun akibat kurang selera makan,kerana loya-loya serta muntah-muntah.
Setelah memasuki trimester kedua(Bulan ke 4 dan seterusnya) berat badan wanita hamil semakin pulih dan dijangka bertambah sekitarsetengah kilogram bagi setiap minggu (iaitu lebih kurang dua kilogram setiap bulan.


APA PERLU DILAKUKAN

Selalunya ibu hamil yang mengalami masalah ini mengalami penambahan berat badan yang berlebihan,tapi tidak dinafikan juga ibu-ibu yang berbadan kurus.Berat badan sebenarnya tidak menyebabkan darah tinggi dan menurunkan berat badan juga tidak mengurangkan tekanan darah..
Namun pemeriksaan yang teliti antenatal akan dilakukan mengikut jadual bagi mengesan penyakit berkaitan.Pemeriksaan antenatal seterusnya akan dilakukan megikut jadual selalunya setiap 4 minggu sehingga kandungan berusia 28 minggu kemudian setiap 2 minggu sehingga 36 minggu dan seterusnya seminggu sekali sehingga bersalin.Semasa pemeriksaan kehadiran protein dalam air kencing dan tekanan darah akan dilakukan sehingga lah kedua-duanya kembali normal..

Ingin dapatkan suppliment yang sesuai untuk anda dan keluarga anda..

Boleh terus hubungi cik azza.
01132045363

Boleh cari cik azza di:
FB:-Sutera azyra
IG:- Cintahati_shaklee

Cik azza COD sekitar Bukit Mertajam,Bandar perda
Cik azza juga membuat Penghantaran seluruh Malaysia.
Jangan lupa cari cik azza ye..

Comments