Skip to main content

ALFAFA VS JAUNDIS-CIK AZZA POT PET


23/12/2016 genap umur anak azza sebulan,sekejap je masa berlalu kan,,,selama itu juga azza dengan suami sentiasa dalam keadaan bimbang dengan anak azza yang kedua CAHAYA ZUYYIN QALESYA..Setiap anak yang baru lahir tak akan lari daripada jaundis kan..apa itu jaundis azza terang sikit je ok..

APA ITU JUANDICE
Jaundice adalah Peningkatan kadar bilirubin total pada minggu pertama kelahiran. Biasanya menyebabkan kulit bayi, mata dan mulut berwarna kuning. Warna kuning ini disebabkan oleh bilirubin.


Apa Itu Bilirubin?
Bilirubin dibuat ketika tubuh melepaskan sel-sel darah merah yang sudah tua. Ini merupakan proses normal yang terjadi seumur hidup kita. Setelah itu bilirubin menuju ke usus dan ginjal lalu keseluruh tubuh. Jika terlalu banyak bilirubin yang dilepaskan ke seluruh tubuh bayi maka itu menyebabkan warna kuning yang disebut Jaundice.
Jaundice umum terjadi pada bayi dan biasanya bukan merupakan hal yang berbahaya.


Kenapa Bayi terkena penyakit Jaundice?

Jaundice terjadi ketika organ hati bayi tidak bisa menghilangkan bilirubin dari darah secara cepat. Bilirubin yang berlebih yang tidak dapat keluar dari tubuh kemudian berkumpul pada kulit bagian putih bola mata.
Kejadian ini umum terjadi pada bayi dengan keadaan berikut:
 • Bayi yang lahir tidak cukup bulan
 • Bayi yang memiliki golongan darah yang berbeza dengan ibunya
 • Bayi yang memiliki kelainan pada hati dan gangguan kesihatan lainnya.
 • Bayi yang kekurangan cairan.
 • Bayi yang diberi ASI

Dalam hal anak azza kesemua perkara diatas tak ada pada dia,cahaya dilahirkan cukup bulan 40minggu+1,ramai cakap kalau anak ada G6PD juandis akan lambat turun..cahaya tak ada G6PD...ibu mana tak risau kalau anak asyik menagis sebab kena ambil darah kan,

Banyak cara azza dengan suami usaha sejak hari ke 8 cahaya kena kuning atau juandis,apa saja orang cakap azza akan buat,guna kaedah kampung..Selepas cahaya detect kena jaundis 303 ,terkejut sebab tinggi kan..cahaya terpaksa juga admit wad 2 malam juga la sebab kena duduk bawah lampu purple(phototherapy).Selepas kena admin dan duduk bawah lampu ajaib kuning cahaya turun 207 alhamdulilah.Hari ke 11 kuning cahaya dah turun 2 alhamdulilah dah boleh keluar wad tapi tetap kena follow up juga,dalam pada masa yang sama azza sentiasa dan kerap bagi susu badan untuk cahaya sebab diorang cakap kaedah nie dapat turunkan kuning kan..Sampai melecet puting kerna susukan anak walaupun dia tak nak..sedih sangat-sangat waktu nie,dengan sorang2 dekat wad lagi ya allah..

Hari 12 cahaya kena ambil darah lagi tapi sebab 

 • Mandi dengan air daun pandan
 • Mandi air daun kucai
 • Sengkuang Cina
 • Minum anggur Hitam
kiranya apa je orang cakap azza akan buat,sampai satu ketika azza terbaca dalam blog Diary Muhammad mengatakan ALFAFA dapat mengurangkan kuning baby,ya allah kenapa azza tak pernah terfikir macam nie kan..ye la sebab asyik fikir alfafa tidak boleh makan kalau baby kuning atau juandis kan..sebabnya alffa ada unsur jamu gitu..Malam itu juga azza tawakkal untuk cahaya sihat azza ambil ALFAFA dalam dose yang rendah 2 biji selepas makan tengah hari.23/12/2016 genap umur cahaya 1 bulan azza dan suami pergi bawa cahaya untuk follow up lagi..selepas ambil darah azza tanya pada suami berapa result cahaya..Subhanallah 95 azza bersyukur sangat2 sebab selepas jumpa doktor cahaya disahkan bebas jaundis..Hanya allah yang tahu perasaan azza waktu itu.

Semoga dengan perkongsian azza ini sedikit sebanyak dapat membantu puan2 semua,sekadar menulis walaupun tak seberapa kalau puan2 nak berkongsi lebih lanjut boleh hubungi azza ye..


Boleh terus whatsapp cik azza.
01132045363

Boleh cari cik azza di:
FB:-Sutera azyra
IG:- Cintahati_shaklee

Cik azza COD sekitar
 • Bukit Mertajam,
 • Bandar perda,
 • Bukit Minyak
 • Hospital KPJ
Cik azza juga membuat Penghantaran seluruh Malaysia.
Jangan lupa cari cik azza ye..

Comments