Skip to main content

BAHAYA TIDAK PERIOD SELEPAS BERSALIN.

Image result for Period



Bila sebut period selepas bersalin cik azza ingat benda biasa je sebabnya selepas melahirkan anak pertama cik azza datang period semula selepas 3 minggu,rasa seronok je sebabnya dapat rasa kita tidak ada masalah la kan.

Boleh la bajet bila nak ada baby lagi..hehehehe.

Kalau untuk ibu2 yang baru pertama kali melahirkan memang akan konfius sikit silap hari bulan tak tahu pun bila akan period?Betul dak.
Sebab itu kebanyakan kita bila sudah bersalin ada yang cepat lekat sebabnya tak pasti dan ambil mudah waktu kesuburan..So bila dah lekat jawapan paling WIN rezeki..Amin.

Bukan tak nak hamil lagi tapi kalau boleh biar la rehat sekejap kan badan nie,nanti risau haru hara pulak.

Sekarang cik azza sudah selamat melahirkan anak yang kedua dan selepas melahirkan bayangkan 7 bulan cik azza tidak datang period dan menyusu bayi sepenuhnya.
Cik azza tahu bila menyusu badan period kita akan lambat datang dan ini juga menjadi salah satu faktor perancangan keluarga.


SEBABNYA..

Menyusu badan secara eksklusif siang dan malam dan ini merupakan salah satu teknik menjarakan kehamilan.

ADA KAITAN KE?


Menyusu susu ibu boleh melambatkan kedatangan haid dan ovulasi. Jadi ibu-ibu menyusu yang lambat datang haid ketika tempoh penyusuan tidak perlu bimbang. Ianya keadaan normal.

Bila menyusu dengan eksklusif ni (tanpa campur susu formula) hormon prolaktin ibu berada di tahap tinggi. Jadi memang normal ibu menyusu tak datang haid dalam tempoh yang lama. Ini tidak menunjukkan yang ibu hamil.

TETAPI.

Jangan lupa pulak ada juga ibu yang datang period tetapi tidak stabil sekejap datang sekejap tidak,kadang2 dalam tempoh yang panjang dan ada jugak dalam tempoh yang singkat.

Kena ingat ye bila dah start datang period kaedah penyusuan dah tak berapa selamat dah..Silalah cari kaedah lain ye..hihihi

Mungkin ada yang beranggapan benda nie biasa je kan..Sampai ada yang biar berlarutan sampai bertahun tahun.


Ada juga faktor penyebab lain yang menyebabkan kedatangan haid untuk ibu menyusu ibu-ibu boleh check

  • Kekerapan menyusu bayi secara terus dari payu dara
  • Adakah bayi anda mengunakan puting kosong atau tidak
  • Bayi anda sudah bermula dengan makanan pejal?
  • Kekerapan bayi minum susu perahan didalam botol.
  • Berapa lama bayi tidur diwaktu malam dengan lena.
  • Tindak balas hormon dalaman ibu iaitu antara hormon estrogen dan hormon prolaktin.Sebab keduanya ini saling berlawanan.Apabila satu hormon pada paras tinggi dan satu lagi akan rendah.(Sumber pama).
Dekat sini ibu2 akan dapat jawapan jika anak anda kurang menyusu kemungkinan besar tidak lama lagi ibu akan datang haid..Insyallah.

Selain daripada itu ibu2 boleh juga ambil GLA COMPLEX untuk stabilkan hormon selepas kita bersalin,bukan itu je tau siap dapat pakej kulit cantik,kuku cantik dan repair rambut gugur.


Untuk ibu2 menyusu yang ingin mendapatkan Vitamin,boleh terus wasap cik azza sebagai pengedar shaklee yang sah 


SHAKLEE Independent Distributor
Cik Azza
(Normadiah) (1217675)
FB : Sutera Azyra
Page : Dunia Cantik
No Tel: 01132045363
Email: azl1za@yahoo.com
COD area: Seberang Perai,Bukit Minyak,KPJ Hospital Penang,Bukit Mertajam.
Bayan Lepas,Bayan Baru,Teluk Kumbar,Batu Uban,Batu Maung 
(Jika cik azza balik rumah MIL boleh je COD)

Comments