Skip to main content

KENAPA PENGGUNA STATIN PERLUKAN SUPLEMEN CoQ10?
KENAPA PENGGUNA STATIN PERLUKAN SUPLEMEN CoQ10?

Pesakit yang ada kolestrol tinggi selalunya buat pilihan untuk ambik statin sebab dia murah dan memang boleh turunkan paras kolestrol.

Walau sudah sedia maklum kesan sampingan kepada hati & mungkin boleh menyebabkan kesakitan otot. Tapi, kesan sampingan itu memang dipantau. Selagi masih ok, selagi itu statin.

Dan ada juga yang stop statin bila kolestrol dah turun. Tapi masalahnya, nanti pesakit tu datang balik sebab kolesterol naik balik.

Haiihhh.. jagala makan betul2. Kena exercise juga.

Jarang yang nak ambik tahu kena statin boleh jadikan beri masalah pada otot. Rupanya dia menurunkan paras CoQ10 dalam badan. Dahla bila dah makin tua, CoQ10 memang dah makin kurang, ubat statin pula yang kasi turun lagi.

Kajian di Universiti Columbia menemui dalam masa 30 hari, statin menurunkan CoQ10 sebanyak separuh.

CoQ10 ni fungsi dia untuk bina tenaga di otot. Kalau dia kurang otot memang kurang tenaga & jadi sakit. Atau ada orang panggil sakit urat. Otot boleh jadi lenguh & lemah.

Tapi orang yang makan statin memang kena ambik suplemen CoQ10.

Tapi hati2 pilih suplemen sebab banyak yang di pasaran jenis sintetik. Dan ada suplemen sintetik ni dibuat daripada daun tembakau.

Personally, memang kita rekemen CoQ10 dari Shaklee. Shaklee hanya gunakan bahan semulajadi untuk produknya & menjalankan lebih 80,000 ujian untuk memastikan produknya selamat dan berkesan.

So, jika anda makan statin anda memang perlukan suplemen CoQ10.

Dan bagaimana hendak dapatkan Coq10?

Whatsapp : 01132045363
FB Page : Dunia Cantik

Comments