WANITA SUBUR BERISIKO FIBROID.

Image result for vivix fibroid

Menurut Dr.Hanifah Bashirun Pegawai Perubatan Hospital Colombia Asia 
Fibroid bukan kanser dan tidak akan menjadi kanser.

Kebanyakan wanita dalam usia subur akan lebih berpotensi untuk mendapat fibroid.Ramai antara kita yang tidak mempunyai tanda-tanda atau simptom fibroid disebabkan fabroid tersebut tidak membahayakan.

Menurut beliau seramai 20-30 peratus wanita mempunyai masalah ini diseluruh dunia.

Walaubagaimana pun hanya sebilangan kecik sahaja yang mempunyai komplikasi atau masalah akibat fibroid.

Dan bukan semua pesakit fabriod memerlukan pembedahan untuk membuang fibroid tersebut.

APA ITU FIBROID?

Fibroid adalah bengkak yang berlaku pada lapisan otot rahim anggota peranakan wanita,ia adalah otot pada rahim berkenaan.Oleh sebab itu fibroid banyak dihubung kaitkan dengan perubahan Hormon wanita iaitu estrogen.

Selain itu wanita subur yang mempunyai masalah obesiti dan juga sejarah keluarga juga berisiko fibroid.

Simptom fibroid ini berbeza bergantung kepada saiz dan lokasi fibroid pada rahim wanita.Namun kebanyakan tidak mempunyai simptom.

Ada yang sakit ketika haid ataupun darah sangat banyak ketika haid.Ada juga wanita dengan fibroid ini keluar darah haid terlalu awal iaitu antara haid yang berikutnya.

Jika saiz besar sedikit ,ia boleh menyebabkan sakit pinggang dan gangguan pada pundi kencing yang terletak bersebelahan dengan rahim.Pesakit akan lebih kerap membuang air kecil.Jika saiz besar ,atau lokasi terletak dibahagian rahim ada kalanya ia boleh dirasa pada kawasan ari-ari.

Jika anda menjalankan pemerikasaan fizikal sahaja tidak memadai jika saiz fibroid tidak terlalu besar.Pemeriksaan melalui ujian ultrabunyi lebih membantu untuk melihat dengan jelas lokasi dan juga saiz fibroid.

Dari situ juga kaedah rawatan dapat ditentukan.Terdapat juga dalam kebanyakan kes pesakit akan dipantau melalui ujian ultrabunyi berkala.Ubat untuk mengurangkan sakit juga juga dibekalkan dan juga memperlahankan darah haid yang keluar boleh diberi setiap kali datang bulan.

Ada juga pesakit diberi pil hormon sebagai kaedah rawatan untuk mengecutkan fibroid.Namun jika fibroid agak besar pilihan rawatan ialah dengan membuat prosedur yang dapat menganggu bekalan darah sampai ke kawasan fibroid yang terpanggil embolisma salur darah arteri.

Pembedahan membuang fibroid juga dapat dilakukan.Jika saiz terlalu besar dan mengancam nyawa,keseluruhan rahim perlua dikeluarkan melalui pembedahan.

(Sumber@metrosihat.)

Sebagai ikhtiar rawatan fibroid disyorkan mendapatkan vivix shaklee,vivix shaklee bertindak mengurangkan radang dan vivix shaklee juga membantu menurunkan risiko serangan cyst dan kanser termasuklah kanser servik,kanser payudara,dan ovari.

Pengambilan yang konsisten turut membantu mengurangkan risiko Diabetes,Darah tinggi,stroke juga serangan jantung.


Testimoni 1 ikuti cerita beliau:

ACTIVE FYBROID SEBESAR 10CM MENGECUT DAN AKHIRNYA BOLEH BERSALIN NORMAL.
.
Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Nama saya Nurhayatul Nira binti Ramli, berusia 37 tahun dan baru sahaja melahirkan anak keempat Januari yang lepas.
.
Saya berkenalan dengan Shaklee dah lama, cuma tidak secara konsisten sebelum ni. Saya selalu mengadu pada kawan saya, Azlinda Ismail (SID 866459) tentang penat dan sakit-sakit badan yang saya alami. Beliau mengesyorkan saya mengambil multivitamin, Vitamin c dan kalsium disebabkan jadual kerja dan pemakanan saya yang tidak menentu. Alhamdulillah kesihatan saya bertambah baik dan lebih bertenaga. Niat saya mengambil suplemen adalah untuk sihat, serta kesihatan itu dapat saya gunakan untuk beribadat dengan lebih sempurna.
.
Bagaimanapun, saya mendapat "kesan sampingan" daripada pengambilan suplemen tersebut. Saya bukan sahaja semakin sihat, namun saya juga disahkan hamil di kala anak bongsu saya waktu itu berumur 5 tahun. Saya tidak langsung merasa penat di awal kehamilan sedangkan ketika itu saya berada di dalam lawatan kerja di sekitar United Kingdom selama 2 minggu.
Pasangan mana yang tak gembira bila dikhabarkan tentang zuriat yang bakal mereka timang. Bertambah gembira pada waktu scan, doktor mengatakan ada 2 kantung di situ!
.
Namun, selepas detailed scan dilakukan, doktor mengesahkan, kantung itu bukanlah kembar seperti yang disangkakan. Malang sekali ianya adalah cyst sebesar 5.2 cm. Tidak mahu putus asa, kami mendapatkan nasihat pakar seterusnya. Lebih memilukan, rupa-rupanya ia bukan cyst, namun active fibroid yang sebesar 6.7 cm kini berada dalam kandungan saya. Doktor menasihatkan agar saya melalui pembedahan caesaeran berikutan saiz fibroid yang semakin membesar dan membahayakan diri saya.
.
Saya tak mahu putus asa. Saya selalu mendengar kehebatan tonik ajaib di wall sahabat saya. Saya nekad mencuba di atas risiko sendiri. Maka bemulalah episod saya dan Vivix. Ketika check up keempat, saiz fibroid hampir 10 cm dan saya teruskan ambil Vivix dengan konsisten dan yakin. Sahabat saya turut mencadangkan Omega Guard yang bertindak anti-radang sebagai menggantikan Vivix.
.
Alhamdulillah, pada 19 December 2016, checkup dengan pakar menunjukkan fibroid mengecil kepada 4.7 cm. Checkup terakhir pada Januari 2017 pula, pakar mengesahkan saiz fibroid ialah 4.2 cm dan lebih menggembirakan saya tidak perlu menjalani sebarang pembedahan kerana kepala bayi pun telah engaged.
.
Mengimbas kembali detik-detik kelahiran anak keempat saya. Kelahiran yang mudah dan paling cepat pernah saya rasakan. Pagi itu, saya mengalami kontraksi dan laluan cuma 2cm. Saya sempat bersolat jemaah Maghrib di masjid sebelum ke hospital malam itu. 9 malam, saya didaftarkan di Hospital Serdang. Saya sudah bersedia untuk melahirkan pada jam 9.30 malam.
Akhirnya pada 10:05 malam, 29 Januari 2017, lahirlah Ainur Mardhiah binti Abdul Muttalib ke dunia.Tanpa pembedahan, tanpa sebarang koyakan. Alhamdulillah.
.
Selepas je bersalin, saya terus minum 3 sudu Vivix supaya lebih bertenaga dan mahukan recovery yang cepat. Pada 30 Januari 2017, jam 6.30 pagi, doktor memeriksa saya dan akhirnya dibenarkan discharge pada jam 10 pagi itu juga. 13 jam sahaja di hospital, rekod untuk kelahiran semua anak-anak saya!
.
Saya masih lagi berpantang ketika testimoni ini ditulis, berpantang sendiri sambil menguruskan anak-anak seramai 4 orang yang masih kecil bukanlah sesuatu yang mudah. Namun kita sendiri yang memudahkannya dengan pengambilan suplemen yang betul dan berkualiti.
.
Terima kasih kerana dipertemukan dengan suplemen yang sangat berkualiti ini.Testimoni  2:FIBROID MENGECUT DENGAN VIVIX.
No automatic alt text available.
No automatic alt text available.Image may contain: text
Insyallah setiap penyakit akan ada penawarnya,dan jika anda ingin berikhtiar dan sihat seperti semua kawan-kawan yang telah berjaya alhamdulillah.Boleh ikhtiar dengan vivix shaklee.Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar  Bandar Perda, Bukit Minyak, .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Seberang Perai dan kawasan sekitar yang dipersetujui.

Bergantung kepada masa dan juga keadaan yang telah dipersetujui bersama.

I'am SHAKLEE Indenpendant Distributor
Azzatulazirah
Whatsapp :01132045363
SID : 1290815
Fan Page : Dunia Cantik
IG: @cintahati_shaklee
Face Book : Sutera azyra.


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

Comments