Skip to main content

BETUL KE SENGUGUT PUNCA SUSAH MENGANDUNG.Related image
50% dari wanita yang mengalami haid akan mengalami senggugut atau bahasa inggerisnya dikenali sebagai menstrual cramps atau period pain.
Senggugut adalah istilah untuk sakit perut yang dialami oleh wanita semasa datang haid.

BAGAIMANA SENGGUGUT TERJADI?


Setelah telur yang dibebaskan oleh ovari tidak disenyawakan oleh sperma, telur tersebut akan dibuang oleh rahim. Semasa proses pembuangan telur ini, rahim akan mengecut dan seterusnya salur darah di sekitar rahim akan mengecut untuk membuang telur tersebut.
Proses pengecutan ini yang membuatkan sesetengah wanita berasa sangat sakit sehingga ada yang terpaksa ambil cuti kerana tak tahan dengan sakit senggugut.
BAGAIMANA HILANGKAN SENGUGUT?
 Senggugut bukan lagi perkara asing dalam kalangan wanita yang sudah akil baligh.Tetapi bukan semua wanita akan mengalami keadaan seperti ini.Senggugut bukanlah satu penyakit tetapi hanyalah satu simptom ketika wanita itu datang bulan.Senggugut biasanya terjadi pada awal atau akhir datang bulan.
Saya sendiri sering mengalami simptom senggugut ini tiap kali datang bulan dan simptom senggugut ini kadang-kadang menyukarkan pergerakan saya dan membuatkan aktiviti harian semakin terbatas.Tetapi jangan diturutkan sangat perasaan sakit tu.Kena juga ikhtiarkan cara untuk hilangkan senggugut ini.
Biasanya cara menghilangkan senggugut deangan cepat yang kerap di amalkan adalah dengan cara tuam bahagian yang sakit dengan seterika (lapik dengan kain), minum air susu panas, atau  menelan beberapa biji menstrual panadol.

Ikuti pengalaman Puan Maria Awi dengan sakit senggugutnya hingga rasa macam nak patah pinggang di:


SENGUGUT PUNCA SUSAH MENGANDUNG.
Image result for akibat senggugut teruk
Kalau mengikut cakap bidan atau orang tua-tua dulu memang jawapan dia "YA".Sebab itu orang tua akan menasihatkan kita supaya kita sentiasa berurut,tapi nak mengurut sampai bila?Setiap hari?Setiap bulan?Setiap tahun?Jika mampu tak salah sebab azza pun sentiasa mengurut walaupun tiada masalah sengugut sekarang.
Sengugut yang ringan adalah normal dan jangan risau,Namun jika anda mengalami sengugut yang teruk,sampai pengsan setiap bulan,tertonggek2 atas katil tahan sakit janganlah kita pandang ringan kenapa ye?
Takut jika anda akan mengundang penyakit yang lebih teruk seperti CYST,FIBROID,ENDOMETRIOSIS ataupun jangkitan kuman pada rahim,azza nasihatkan jika anda mengalami sengugut yang teruk segeralah bertindak serta melakukan pemeriksaan sebelum anda menyesal.
Jika anda telah membuat pemeriksaan dan tiada apa-apa yang serius alhamdulilah,namun jangan biarkan segeralah ikhtiar untuk menhilangkan sengugut.
Merawat sengugut supaya tidak menderita setiap bulan,ini kerana mengikut rawatan tradisional sengugut menyebabkan kita sukar untuk hamil.Pada zaman sekarang rawatan moden dan juga tradisional keduanya adalah relevan dan patut diteruskan jangan kita terus melupakan rawatan tradisional hanya kerana adanya rawatan moden.
Salah satu brand produk yang telah menjalani kajian klinikal dan dijamin selamat ialah Shaklee.. Jika anda mengalami masalah senggugut, anda disarankan untuk mendapatkan bekalan nutrisi yang lengkap bagi mengatasi masalah tersebut. Cubalah VIVIX  Shaklee yang berkesan membantu mengurangkan simptom2 senggugut. Related image

Anda boleh mengamalkan makanan tambahan organik seperti Vivix yang sangat membantu anda. Selain kandungan yang istimewa, Vivix juga membantu merawat dari peringkat sel. Vivix mempertahankan sel yang mudah rosak dan berpenyakit. Vivix juga meningkatkan prestasi sel. Dapatkan Vivix untuk anda hari ini.Jangan biarkan sengugut menyebabkan anda tidak akan bergelar seorang ibu.Para suami bersama-sama lah mengatasi masalah isteri anda.
BAGAIMANA NAK DAPATKAN VIVIX INI?


CARA ORDER VIVIX
Cara 1 - Anda boleh terus order VIVIX SENGGUGUT dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikanCara 2 - Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Bukit Mertajam, Bandar Perda, Seberang Perai, Bukit Minyak,KPJ Hospital Penang .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Seberang Perai,Bandar Perda, Bukit Mertajam,Bukit Mertajam.


Cik azza
ID:-1217675
Email: azl1za@yahoo.com
Call/SMS/WhatsApp: 01132045363

Comments