Skip to main content

DARAH TINGGI BAGAI BOM JANGKA - CIK AZZA POT PET.ASSALAMUALAIKUM..

Simptom Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi)

Image result for akhbar harian Darah tinggi


Ramai orang yang mengalami tekanan darah tinggi tanpa mengetahui, kerana penyakit ini tidak mungkin mempunyai gejala yang ketara. Orang dewasa perlu memeriksa tekanan darah sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh lima tahun. Tetapi bagi mereka yang mempunyai risiko yang tinggi tekanan darah tinggi, adalah dinasihatkan untuk menjalani darah ukuran tekanan setiap tahun.


Dalam beberapa kes yang jarang berlaku, orang yang mempunyai tekanan darah yang sangat tinggi mungkin mengalami gejala-gejala seperti sesak nafas, sakit kepala berterusan, hidung berdarah , penglihatan kabur atau penglihatan berganda. Dapatkan nasihat doktor dengan segera jika anda mengalami mana-mana gejala-gejala ini. Hipertensi tidak ditangani boleh membawa kepada penyakit serius, seperti strok dan penyakit jantung.


Mengikut kajian yang dijalankan di Malaysia pada 2007, lebih 30 peratus daripada penduduk negara ini menghidap tekanan darah tinggi dan sebilangan besar penghidap terdiri daripada kaum Melayu, tidak kira di bandar atau desa.


Ini dengan secara tidak langsung menunjukkan cara hidup di bandar dan di desa tidak banyak perbezaan di samping faktor genetik juga berkemungkinan memainkan peranan yang besar.
Penyakit ini melibatkan lebih kurang lima hingga enam juta rakyat Malaysia dan bilangan kes makin meningkat disebabkan gaya hidup moden zaman kini.
Darah tinggi adalah penyebab utama penyakit serangan jantung (heart attack) lemah jantung (heart failure), kegagalan buah pinggang dan buta.


APA ITU TEKANAN DARAH TINGGI?

 1. Kebiasaanya penyakit darah tinggi tiada gejala ataupun tanda amaran,ini amat berbahaya.
 2. Penyakit darah tinggi akan meningkatkan risiko sakit jantung,sakit buah pinggang dan juga strok.
 3. Tidak kisah lelaki perempuan semua akan menghidap sakit darah tinggi
 4. Apabila anda sudah mula menhidap ia akan kekal seumur hidup,kita boleh mencegah dengan mengambil langkah-langkah tertentu.

PUNCA TEKANAN DARAH TINGGI.

 • Tekanan darah tinggi menjadi pemyebab dalam pelbagai ,Ini termasuklah pemyempitan arteri ,isi padu darah yang lebih daripada yang normal atau dengutan jantung yang pantas atau lebih kuat dari yang sepatutnya.

 • Tekanan darah tinggi mungkin juga disebabkan oleh masalah-masalah perubatan lain.Pada kebiasaanya ,punca tidak diketahui ,Biarpun tekanan darah tidak boleh disembuhkan namun dalam kebanyakan kes ,ia mampu dicegah dan dikawal.

 • Strok / Otak ,Tekanan darah tinggi adalah faktor utama risiko strok.Tekanan darah tinggi yang amat tinggi boleh menyebabkan kebocoran pada salur darah yang lemah dan kemudianya mengalir ke otak.

 • Ini boleh mengakibatkan strok .Sekiranya salah satu arteri kecil tersumbat oleh darah beku,strok boleh juga terjadi.

 • Gangguan penglihatan / mata .Tekanan darah tinggi lama-kelamaan boleh menyebabkan saluran darah mata pecah atau berdarah.Penglihatan mungkin kabur atau  terjejas dan boleh mengakibatkan buta.

 • Arteri,semakin meningkat usia arteri menjadi semakin keras terutama arteri dijantung ,otak dan buah pinggang.

 • Tekanan darah tinggi lama kelamaan boleh menyempitkan salur darah melalui penebatan dinding saluran darah pada buah pinggang


Rawat Darah tinggi secara Moden


Matlamat utama dalam rawatan penyakit darah tinggi adalah untuk mengawal kadar tekanan darah supaya tekanan darah tersebut senantiasa berada pada tahap normal atau biasa. Kebiasaannya, langkah pertama rawatan yang disyorkan oleh doktor adalah perubahan dalam cara hidup yang lebih aktif dan pengambilan makanan yang sihat dan seimbang. 


Malah penurunan berat badan dan berhenti merokok turut didapati sangat membantu untuk mengawal kadar tekanan darah tinggi buat ramai pesakit. Jikalau penyakit darah tinggi tidak dapat dikawal dengan langkah-langkah awal tersebut, pesakit turut diberi beberapa jenis ubat hospital yang berkesan untuk ramai pesakit dalam mengawal kadar tekanan darah.


Namun, pengambilan ubat yang mengandunbgi dadah secara berpanjangan akan mendatangkan kesan buruk ke dalam darah & sistem badan itu sendiri. Lantas, ia boleh menyebabkan pesakit mengalami kesan kesihatan yang teruk untuk jangka masa panjang.


Zaman sekarang ada ke Vitamin semulajadi shaklee (tanpa dadah ) yang boleh membantu pesakit darah tinggi?


Semestinya "ADA"

Semua orang tahu keburukan penggunaan dadah untuk jangka masa panjang kan?So untuk mengurangkan kesan dan boleh mencegah seseorang daripada mempunyai penyakit darah tinggi.

Vitamin Shaklee yang disarankan kepada penghidap darah tinggi:-

 • Vitamin Asas iaitu Vitalea, B Complex dan Vita-C – membekalkan sokongan yang diperlukan oleh sistem imun badan untuk melawan sebarang kesan jangkitan dan mengekalkan kesihatan kardio-vaskular.
 • Carotomax, Vita-C dan Vita-E – gabungan nutrien antioksidan penting untuk mengurangkan risiko penyakit yang terhasil daripada aktiviti radikal bebas.
 • Omega Guard – merendahkan paras kolesterol tidak baik dan meningkatkan fungsi jantung
 • Garlic Complex – mengawal jangkitan, menurunkan tekanan darah, menurunkan kolesterol dan memelihara kesihatan selular.

Tapi kalau anda semua malas nak ambil pil banyak-banyak cik azza cadangkan anda ambil VIVIX saja..


Vivix vitamin super antioksidan shaklee, dikatakan serangan radikal bebas punca kepada lebih kurang 50 penyakit, bererti kebanyakan penyakit mampu dicegah dan dirawat dengan Vivix.


Terlalu banyak la cik azza nak ambil vitamin nie,saya mana mampu nak beli semua nie.

hehehe..bukan la cik azza hanya bercerita kelebihan vitamin setiap satu yang lain bergantung kepada diri sendiri nak mula dari mana,boleh tukar berdasarkan penyakit sendiri.
APA KATA MEREKA PENGGUNA VIVIX

APA PERASAN MEREKA ?

***********************************

Penghantaran produk shaklee mengunakan Gdex,Poslaju dan City link keseluruh Malaysia.Untuk order Produk shaklee,mendaftar sebagai ahli atau ingin menjana pendapatan bersama group yang terhebat dibantu master-master yang berjaya
Hubungi:-
Cik azza
Email: azl1za@yahoo.com
Call/SMS/WhatsApp: 01132045363
01132045363


Comments