RAHSIA PEKERJA SHIFT TIDAK MENGANTUK SEPANJANG MALAM - CIK AZZA POT PET.


Image result for Supplement untuk pekerja shift




Berkerja shift,ya satu ketika dahulu cik azza hanya seorang pekerja kilang yang berkerja shift..memang penat kerja mengikut jadual la kan dari 7 pagi sampai 7 malam..bangun gelap balik pun dah gelap,Keadaan ini akan menyebabkan kita akan  berjaga ketika waktu tidur yang sepatutnya dan kemudian akan tidur pada syif akan datang kerana kurang mendapatkan rehat yang secukupnya.Rasa lemau sangat-sangat..hahaha


Bekerja syif boleh menyebabkan tekanan dan keletihan, kerana badan memerlukan penyesuaian antara siang dan malam. Ini adalah salah satu isu-isu kesihatan mental yang berkaitan dengan kerja syif. Ia juga dikenali sebagai gangguan ritma harian. Para pekerja mudah menjadi perengus,cepat marah, dan mengalami kesukaran untuk fokus lalu menyebabkan perasaan mudah marah.

Para pekerja syif juga akan mengalami keletihan. Pekerja berasa sangat penat dan kekurangan motivasi untuk melakukan aktiviti biasa harian mereka. Ia seperti penyusutun tenaga. Masalah gastrik seperti rasa kembung, ‘kekenyangan’ dan kadang-kadang sakit di perut (gastritis) juga boleh berlaku. Dalam jangka masa panjang, ia boleh mengurangkan keimunan dan pekerja boleh jatuh sakit dengan mudah.


Satu  lagi  tentang kerja syif ialah gangguan dalam aktiviti sosial dan kekeluargaan. Oleh kerana sifat pekerjaan dan masa, pekerjaan syif boleh menyebabkan pekerja tidak dapat menghadiri majlis kekeluargaan, dan jika kedua-dua suami dan isteri bekerja dalam syif yang berbeza, ia boleh meregangkan hubungan kekeluargaan.
Oleh itu, apakah yang boleh dilakukan oleh kedua-dua pihak, pekerja dan majikan untuk mengurangkan kesan-kesan daripada bekerja secara syif ini?

  1. Rancanglah jadual dalam mengurangkan kesan-kesan daripada bekerja secara syif. Adalah lebih sesuai untuk bekerja pada siang hari, petang dan malam,diikuti dengan hari bercuti.
  2. Dapatkan rehat yang secukupnya untuk tidur yang lebih berkualiti, dalam keadaan yang selesa, gelap dan sunyi serta perlu bersikap konsisten dengan waktu untuk tidur.
  3. Aktiviti-aktiviti harian seperti bersenam, meluangkan masa untuk bersama keluarga dan juga bekalan nutrisi yang secukupnya, perlu diteruskan. Ini dapat meningkatkan lagi tahap kesihatan dan juga keimunan badan.
  4. Alkohol, kopi/teh, dan juga merokok, perlu dikurangkan atau dielakkan kesemuanya.
  5. Akhir sekali, seperti mana anda perlu menghantar kereta anda untuk diservis mengikut skala kebiasaan, demi memastikan keadaan yang optimum; lakukanlah perkara yang sama kepada diri anda kerana sebagai pekerja, anda perlu berada dalam keadaan yang optimum juga.
  6. Jangan lupa pengambilan suppliment dalam kehidupan bekerja shift untuk menjaga kesihatan anda..Insyallah.



SET TAHAN MENGANTUK POWER

Cinch Tea (RM 131.00) mengandungi 4 ramuan penting dalam menghasilkan teh yang hebat, terutamanya mengandungi teh hijau yang membantu untuk menghilangkan mengantuk. Dengan ramuan kombinasi 4 jenis teh power nie, ia menghasilkan teh yang memberi tenaga secara semulajadi.

Related image




B-Complex (RM 53.75) pula mempunyai kandungan Vitamin B6 untuk mengurangkan stress dan juga sangat-sangat membantu dalam menukarkan protein, lemak dan karbohidrat kepada tenaga. Sebab tu la bila makan B-complex Shaklee, Syu makin banyak tenaga untuk siapkan kerja. Takde lesu letih walaupun di malam hari 🙂


Ramai lagi yang berjaya tahan mengantuk apabila mengamalkan Cinch Tea Shaklee, di samping mengamalkan B-Complex untuk memberi tenaga berpanjangan.

testi cinch tea



testi cinch tea 2



Tak payah dah nak stress balik kerja lambat meredah jem lagi lepas nie. Kita gembira, bos lagi gembira. Mesti bos kita puji cara kerja kita nanti. Tak kan tak nak?




CIK AZZA NAK ORDER SET BOS SAYANG NIE LA..MACAM MANA YE?

CARA ORDER VIVIX SHAKLEE


Cara 1 - Anda boleh terus klik SET BOS SAYANG ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan


Cara 2 - Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Bukit Mertajam, Bandar Perda, Seberang Perai, Bukit Minyak,KPJ Hospital Penang .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Seberang Perai,Bandar Perda, Bukit Mertajam,Bukit Mertajam.


Cik azza
Email: azl1za@yahoo.com
Call/SMS/WhatsApp: 01132045363
01132045363


Comments

Popular posts from this blog

PERLU KE UJIAN PAP SMEAR UNTUK WANITA ? ATAU SAJA UNTUK MENAKUTKAN.

TANDA BATU MERIYAN JATUH-CIK AZZA POT PET.

RAWAT DEMAM DENGGI-CIK AZZA POT PET.