PENYEBAB GOUT YANG DIABAIKAN- CIK AZZA POT PET.


PUNCA PENYEBAB GOUT YANG DIABAIKAN
Image result for keratan akhbar penyakit terkini
Masalah Gout berpunca daripada kandungan asid urik yang tinggi dalam darah (hyperuricemia) serta masalah perkumuhan asid uric ini. Ia berkumpul menjadi kristal (tophi) pada tempat-tempat tertentu seperti sendi dan menyebabkan kesakitan. Antara makanan yang disarankan pantang sekiranya anda pesakit gout ialah makanan tinggi purin seperti makanan laut contohnya ikan bilis dan kerang, hati dan organ dan juga daging.


PENYEBAB LAIN.

Antara sebab-sebab lain menyebabkan gout ialah kekurangan air (dehidrasi) dan juga pengambilan alkohol. Senaman berlebihan yang meningkatkan stres oksidatif perlu dielakkan. Amalkan senaman ringkas seperti senaman kekuatan dalam tempoh hanya 10-20 minit sehari terutamanya bagi pesakit gout.

Antara masalah yang dikaitkan dengan asid urik ialah
1. Kencing manis.
2. Tinggi Kolesterol jenis Triglyceride. (TG) dan VLDL dense bb gunpellet
3. Masalah jantung.
4. Masalah buah pinggang.
5. Masalah metabolik dan hormon seperti PCOS dll.
6. Darah tinggi.

Punca peningkatan asid urik darah yang saya ingin tekankan ialah disebabkan pengambilan gula fruktosa secara berlebihan. Gula fruktosa juga meningkatkan rintangan insulin dan sidrom metabolik yang mana peningkatan asid uric berkait rapat dengan masalah ini.

Antara sumber gula fruktosa yang paling banyak ialah gula buah dan juga gula sirap jagung tinggi fruktosa (HFCS). Gula HFCS terdiri daripada gabungan gula glukosa dan kandungan fruktosa yang tinggi sama ada 42%, 55% atau 90% komposisinya. Makanan yang mengandungi HFCS kebanyakannya ialah makanan proses antaranya:

- Minuman berkarbonat, air tin dan air kotak (termasuk “jus buah”).
- Pekatan jus
- Sirap koktel buah
- Emping jagung (cereal)
- Coklat
- Produk susu
- Roti, pastry, bijirin.
- Biskut
- Gula-gula
- Yogurt
- Sos cili, tomato
- Minuman segera (kopi dan lain-lain minuman pracampuran )
- TEH TARIK. susu pekat mempunyai kepekatan tinggi HFCS

• Madu, kismis, kurma, buah-buahan juga mengandungi kandungan gula fruktosa yang tinggi jadi pengambilannya perlulah dikawal terutamanya bagi pesakit masalah metabolic seperti kencing manis.

Gula fruktosa atau gula buah mempunyai nama yang sihat tetapi hakikatnya pengambilan secara berlebihan adalah sangat berbahaya berbanding gula lain. Ia dihasilkan daripada jagung yang diubah secara genetic (GMO) dan proses penghasilannya memerlukan 3 jenis enzim yang juga diubah genetiknya supaya lebih stabil. Gula fruktosa boleh menyebabkan ketagihan seperti kokain menurut kajian ke atas tikus di Universiti Princeton.

Apabila dihentikan gula fruktosa , tikus kajian menjadi resah dan gelisah serta menunjukkan tanda “withdrawal”. Seperti gula lain juga, gula fruktosa boleh meransang “rewarding sistem” di bahagian mesolimbik otak . Semakin banyak gula diambil, lebih banyak gula diperlukan untuk memenuhi keseronokan pengambilnya.

Selain itu, pengambilannya secara berlebihan juga sering berlaku kerana tidak seperti gula lain, gula fruktosa merendahkan kandungan leptin yang merupakan “hormon kekenyangan”. Gula fruktosa juga tidak mempunyai kesan mengurangkan hormone grehlin (hormone kelaparan) selepas makan berbanding gula lain. Ini mengakibatkan pengambilan makanan secara berlebihan menyebabkan masalah obesiti.

Berbeza dengan gula glukosa yang boleh digunakan dan diproses oleh semua sel badan manusia, gula fruktosa diproses hanya di organ hati. Metabolisma gula fruktosa juga pada hakikatnya sama dengan metabolism alkohol (arak) di dalam badan. Pengambilan HFCS terutamanya akan membebankan hati menyebabkan hati berlemak dan juga peningkatan lemak dalam darah. Hasil bahan kumuh yang berlebihan juga toksik kepada badan ialah seperti lemak trigliserida dan VLDL (antara penyebab utama masalah jantung), asid uric dan juga stress oksidatif

Kesimpulannya pengurangan makanan tinggi gula fruktosa perlu selari dengan pengurangan makanan tinggi purin yang juga menyebabkan gout . Namun begitu, pendapat saya, elakkan dahulu gula fruktosa dan nikmati makanan laut, daging, hati dan organ lain secara sederhana kerana makanan tinggi purin kebanyakannya tinggi dan padat nutrisi. Lebihkan makanan padat nutrisi dan jauhi makanan yang memudaratkan kerana ini bertepatan dengan matlamat makan iaitu untuk kesejahteraan dan kelangsungan hidupan.

BOLEH KE VIVIX MEMBANTU PESAKIT GOUT?

Vivix bertindak melalui 4 cara
  1. Memperbaiki DNA
  2. Mengurangkan inflamasi
  3. Meningkatkan penghasilan tenaga
  4. Mengelakkan pengumpulan protein AGE (Advanced Glycation End Product)


Jadi, pertama sekali, Vivix telah memperbaiki kesemua kerosakan pada sel darah dengan menstabilkan kandungan asid urik ke tahap yang normal.

Setelah itu, ia juga memperbaiki sel-sel yang telah membangkak dan sakit itu supaya kembali kepada sel yang sihat.

Vivix jugak mengelakkan pengumpulan protein-protein hasil pengikatan gula dan protein berlebihan dalam badan yang mengundang kepada penyakit-penyakit kronik di dalam badan seperti diabetes, alzheimer dan penyakit salur darah.

Bezanya Vivix dengan supplement yang lain, adalah, Vivix bertindak dari dalam DNA lagi, iaitu unit terkecil di dalam sel manusia yang mengandungi maklumat genetik kita!


Dalam kajian yang dimuatkan dalam Clinical Rheumatology, 2014 Nov 26, saintis mengkaji keberkesanan resveratrol(salah satu komponen terbesar vivix) dalam merawat gout. Dalam kajian itu tikus telah disuntik dengan bahan yang boleh meningkatkan asid urik di dalam darahnya.
Hasilnya ternyata RESVERATROL mampu MENCEGAH keradangan dan bengkak sendi yang disebabkan oleh gout. Malah resveratrol tersebut telah MENGURANGKAN paras asid urik yang tinggi kerana suntikan tadi. Patut lah sudah ramai yang tiada gout setelah mencuba vivix.

Cer tengok dibawah nie...











Kasi belanja sikit bagaimana vivix membantu kakak nie bebas daripada gout.



Saya yong @ Norhafiza Bt Mat Yacaob.


Dulu saya consume set utk BF...Alfalfa dgn ESP..dan berjaya full BF anak no 2..
Dalam masa ambk set ni saya rasa seluruh bhagian sendi saya cam berdenyut2..smpai la bln 6 saya g jumpa doktor panel saya...doktor suspek uric asid saya tinggi..dan dia ada tnya samada saya ada ambk apa2 susu yg berasaskan soya x...mgkn sb dia tahu saya concern shaklee kot..saya ckp yer...so doktor ambk sample darah utk test uric asid...dan nasihatkan saya srh stop dulu dan pantang makan apa2 makanan yg menyumbang kpda masalah gout...
.

3 ari slps ambl sample darah..pihak panel call utk saya jumpa doktor utk xplain pasa result uric asid saya...
OMG!!! Mmg saya terkejut sb kandungan uric asid dalam badan mmg tinggi..bacaan dia 4.78MMOL sdgkan normal read utk Female antara 1.55-3.59...
Mmg terkejut...so doktor nasihatkan saya utk jaga pemakanan...dan next appointment 3 bulan slps tu...
Doktor bekalkan saya ubt tahan sakit dan ubat gout...mmg saya xmakan laaa...just terfikir set gout jer..
.

Hari yang sama juga saya ambk set gout..budget set..omega dan alfalfa... Alhamdulilah...selepas concern 3 bln..sample ke 2 darah di ambil dan reading mkn menurun..ke 3.3MMOL...Alhamdulilah smpai sekarang saya still ambk set ni..tp stop alfalfa sb pregnant.. Memang agak risau sb usia baru nk masuk 30 dh kena gout...
.

Syukur sgt2 sb skrg saya bebas dr GOUT..
.

Tq shaklee...sb menyedarkan saya dari awl...kalau saya x ambk set BF mesti saya xdpt detect yang saya ada gout...
.

Shaklee membantu saya mengesan penyakit..Shaklee juga membantu saya menyelesaikan masalah saya...

Sekian...wasalam



BAGAIMANA MAHU ORDER VIVIX INI?


Cara 1 - Anda boleh terus order DISINI dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan



Cara 2 - Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Bukit Mertajam, Bandar Perda, Seberang Perai, Bukit Minyak,KPJ Hospital Penang .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Seberang Perai,Bandar Perda, Bukit Mertajam,Bukit Mertajam.


Cik azza
ID :- 1217675
Email: azl1za@yahoo.com
Call/SMS/WhatsApp: 01132045363








Previous
Next Post »