DENGGI ROSAKKAN OTAK MANUSIA - CIK AZZA POT PET

Demam Denggi

Demam denggi adalah sejenis penyakit jangkitan virus yang merebak melalui gigitan nyamuk Aedes aegypti yang telah dijangkiti.
Terdapat empat (4) jenis virus yang boleh menyebabkan demam denggi (DEN 1, DEN 2, DEN 3 dan DEN 4).
Jangkitan oleh salah satu jenis virus akan memberikan imuniti terhadap virus jenis itu sahaja, jika individu tinggal di kawasan jangkitan denggi, mereka boleh di jangkiti lebih dari sekali seumur hidupnya.

Related imageBagaimanakah untuk mengetahui saya berkemungkinan menghidap demam denggi?
Pesakit akan mengalami tanda-tanda dan gejala selepas 5-6 hari gigitan nyamuk seperti:
 • Demam panas
 • Sakit kepala
 • Sakit tulang belakang
 • Sakit sendi-sendi
 • Loya dan muntah-muntah
 • Sakit biji mata
 • Ruam

Apakah yang akan terjadi sekiranya saya tidak mendapatkan rawatan?
Demam denggi terdiri daripada demam denggi biasa atau demam denggi berdarah yang boleh membawa maut.
Demam denggi berdarah mempunyai tanda-tanda di atas dan juga pendarahan seperti:
 • Mudah lebam
 • Pendarahan di bawah kulit, pada hidung atau gusi
 • Ia boleh diikuti dengan pendarahan seluruh badan yang juga membawa maut

Apakah rawatan untuk demam denggi?
Masih tiada rawatan khas untuk demam denggi. Pesakit yang mengalami tanda-tanda dan menunjukkan gejala-gejala demam denggi hendaklah mendapatkan rawatan segera. Pesakit akan diberikan ubat demam dan dinasihatkan berehat serta digalakkan minum air. Pesakit akan dimasukkan ke dalam wad sekiranya disyaki menghidap demam denggi berdarah.


Apakah perlu saya lakukan untuk mencegah demam denggi?

Terdapat pelbagai jenis cara untuk mencegah demam denggi :
 1. Memastikan tiada tempat pembiakan nyamuk
  • Membuang bekas yang boleh menakung air
  • Pastikan tangki air, bekas tadahan hujan seharusnya ditutup
  • Pastikan pasu-pasu bunga dan bekas tadahan dibuang airnya sekurang-kurangnya seminggu sekali
  • Pastikan saliran atap sentiasa mengalir
  • Membela ikan di dalam kolam ikan untuk mengurangkan jentik-jentik
 2. Menggunakan semburan serangga untuk membunuh nyamuk
 3. Mengambil langkah-langkah melindungi diri untuk mengelakkan gigitan nyamuk seperti
  • Pastikan tingkap dan pintu sentiasa ditutup
  • Sapukan ubat penghalau nyamuk pada anggota terdedah kepada gigitan nyamuk
  • Memakai baju berwarna cerah dan berlengan panjang dan seluar panjang sewaktu keluar rumah
  • Pasangkan ubat lingkaran nyamuk dan ubat nyamuk elektrik di kawasan tertutup

Adakah suppliment yang sesuai untuk saya mengatasi demam denggi??

Ya, sebagai sebuah syarikat yang menerajui bidang kesihatan, Shaklee mempunyai cadangan supplement untuk mereka yang menghidap demam denggi.1.NutriferonSatu kotak Nutriferon mempunyai 30 sachet, ianya dalam bentuk serbuk


Nutriferon adalah "immune booster" yang membantu meningkatkan tahap imunisasi dalam tubuh badan kita bagi melawan penyakit. Ia mengandungi ekstrak 4 jenis tumbuhan iaitu biji labu, bunga Safflower, Honeysuckle Jepun dan biji Plantago yang mana kesemuanya mempunyai daya kebolehan mendorong pengeluaran semulajadi interferon tubuh.

Nutriferon ini adalah formula eksklusif dan dipaten oleh Shaklee yang hanya boleh didapati melalui Shaklee dan tidak dijual di kedai-kedai biasa atau farmasi.

Nutriferon membantu mengukuhkan sistem imun dalam masa yang singkat. Apatah lagi jika anda jenis yang selalu demam, kerap diserang selsema dan mempunyai antibodi yang rendah, amatlah digalakkan untuk mengambil Nutriferon*.


2.PERFORMANCE DRINK
Satu tin Performance Drink (539 g)

Bagi mereka yang menghidap demam denggi, badan akan berasa sakit di sendi, tulang, rasa bisa, hilang selera makan dan kurang minum air. Apabila ini berlaku, badan akan mengalami dehidrasi (kehilangan cecair yang banyak dari dalam tubuh) dan membuatkan pesakit berasa lebih sakit, letih dan tidak bermaya.

Performance Drink mengandungi komponen elektrolit yang penting iaitu Na+ (Sodium), Cl+ (Chloride), Mg+ (Magnesium), Ca2+ (Calsium) dan K+ (Potasium) yang mana ia penting untuk membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan, dengan mengimbangi dan membekalkan elektrolit dalam tubuh dan mengimbangi metabolisma air dalam tubuh.

Performance Drink memberikan tenaga kepada otot dan sel dengan cepat dan menggantikan air yang hilang serta meningkatkan daya tahan tanpa mencederakan tubuh. Yang lebih menarik, Performance Drink merupakan satu-satunya minuman isotonik yang rendah kandungan gula dan bebas karbonat (tiada gas).NAK DAPATKAN SUPLIMENT SHAKLEE YANG TERBAIK INI??

Tak susah ya..Semua boleh hubungi cik azza untuk membuat pembelian,cik azza akan memberikan tips dan jadual pengambilan supplement yang betul bersesuai dengan keadaan dan juga diri anda.

Ataupun....

Anda boleh terus klik SET DEMAM DENGGI ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan

Ataupun....

Kepada suri rumah,pelajar atau sesiapa sahaja yang ingin menjana pendapatan dari rumah dengan produk shaklee??Boleh hubungi cik azza dengan pendaftaran rm 68.90 sahaja.Nak berjaya ke idok???Jom hubungi cik azza.Cik azza
No Tel - 01132045363
E-mail - azl1za@yahoo.com
Blog - azzaazyra.blogspot.com
COD - Bandar Perda,Seberang Perai,Bukit Mertajam
Pos - Seluruh Malaysia.* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit.


Comments