VAKSIN PERTAMA DENGGI-CIK AZZA POT PET

Wabak denggi pertama berlaku hampir serentak di Asia,Afrika,dan Amerika Utara sekitar 1780-an,masa mula-mula dikenal pasti tidak merbahaya  dan diberi nama pada 1779.


Related image
Kalau di Malaysia denggi dilaporkan berlaku sejak 1902 lagi lamakan.
Wabak pertama 1962 berlaku diGeorge Town Pulau Pinang iaitu denggi berdarah dan kes ke dua pula di Kuala Lumpur pada tahun 1973 cik azza pun belum lahir lagi nie..hihihi.

Dah lebih 2 abad dah wabak ini berlaku namun pencarian kepada penawar denggi tak juga bernoktah,Hal ini kerana denggi tidak mempunyai penawar khusus dan menyebabkan pesakit berdepan gejala penyakit bawaan nyamuk itu.

Namun demikian selepas 2 dekad Vaksin yang dikenali sebagai DENGVAXIA diperkenalkan oleh sebuah farmasi diperancis (Sanofi).Dan negara filipina melancarkan imunisasi besar besaran dengan mengunakan vaksin tersebut dengan fokus kepada kanak-kanak sekolah.

Namun demikian berdasarkan analisis vaksin tersebut tidak diberi kepada kanak-kanak bawah 9 tahun kebawah dengan mengikut dose yang telah ditetapkan iaitu sebanyak 3 dose.

GEJALA.
Simptom penyakit tersebut akan menyebabkan deman mengejut kepada bayi,kanak-kanak dan juga dewasa simptom tersebut akan berlaku sekitar 3-14 
hari selepas digigit nyamuk.Tapi jangan la takut sebab penyakit ini tidak berjangkit kepada individu lain.

Selalunya mereka yang terkena gejala demam denggi ini akan menyebabkan demam kuat,sakit kepala yang teruk,sakit dibelakang mata,sengal otot sendi dan ruam.

Kena ingat ye tiada ubat khusus untuk mengubati denggi,selalunya mereka akan dinasihatkan supaya berehat,minum air yang banyak dan diberi makan paracetamol selain berjumpa doktor.

Berlainan pulak dengan denggi yang serius atau demam denggi berdarah mereka kan melalui simptom Demam,sakit perut,Muntah berterusan dan sukar bernafas sehingga membawa maut,lazimya semua ini akan menyerang kanak-kanak.Image result for set denggi shaklee*INFO*

VAKSIN DENGVAXIA.
 • Melalui tiga fasa percubaan klinikal di lima negara di Asia dan lima negara Amerika latin.
 • Melibatkan penyertaan lebih 35,000 peserta berusia dua hingga 16 tahun.
 • Pertama kali dilesenkan di Mexico pada disember 2015.
 • Analisis berkesanan menunjukan ia dapat mencegah sembilan daripada sepuluh kes denggi teruk.

DENGGI.
 • Menyerupai demam dan ciri klinikalnya berbeza mengikut umur pesakit.
 • Menunjukan simptom seperti demam kuat mengejut dan berterusan,bintik merah,pada kulit,sakit pada sendi,kepala dan otot.
 • Disebabkan jangkitan virus denggi genus Flavivirus yang disebarkan Aedes nyamuk betina.
 • Virus boleh bertahan dalam badan pesakit selama tiga hingga 14 hari sebelum menunjukan tanda-tanda
 • Virus denggi dari perumah pertama hanya dapat dipindahkan ke perumah kedua 18jam sebelum suhu badan meningkat atau sekurang kurangnya tiga hari selepas timbulnya penyakit.


NYAMUK AEDES.

 • Merupakan genus nyamuk berasal dari kawasan tropika dan subtropika .
 • Terdapat beberapa spesies  seperti albopictus,aegypti,cantator,cinereus,rusticus dan vexans.
 • Aedes aegypti boleh menyebarkan denggi dan demam kuning.
 • Kitaran hidup bermula dari telur,jentik-jentik,hingga dewasa mengambil masa kira-kira seminggu.
 • Dikenali dengan belang hitam putih pada badan dan kaki
 • Biasanya Mengigit pada awal pagi dan waktu senja.

Related image


Bagaimana Merawat Demam Denggi?
Boleh ikuti beberapa petua dibawah:
1.   Minum air suam/ air masak  dengan banyak. Sekurang-kurangnya 3 liter sehari atau lebih.
2.   Blend buah kiwi segar dan minum airnya.
3.   Masak sup ketam dan hirup kuahnya.
4.   Blend 11 hingga 21 biji kurma bersama segelas air suam. Minum setengah gelas pagi dan setengah gelas petang. Konsisten setiap hari sehingga sembuh.
5.   Minum jus jambu kerana khasiat jus jambu dapat melawan radikal bebas.
6.   Blend daun pegaga segar dan minum jusnya.
7.   Makan tembikai merah banyak-banyak.
8.   Minum jus daun betik yang matang (tumbuk daunnya dan perah untuk dapatkan jusnya). Rasanya agak pahit.

Di samping itu, cara merawat demam denggi juga ialah dengan pengambilan vitamin. Antara vitamin yang dicadangkan untuk membantu merawat demam denggi ialah NUTRIFERON dan PERFORMANCE DRINK dari Shaklee. Performance Drink ialah minuman isotonik semulajadi yang dapat membantu membekalkan tenaga dengan cepat untuk jangka masa yang lebih lama, mengekalkan stamina tubuh, mengelakkan dehidrasi (kehilangan air) semasa demam dan terbukti secara klinikal dapat mengekalkan paras gula dalam darah. Kalau biasa dengar semasa demam bagus minum 100Plus, Performance Drink 10x lebih hebat!
Nutriferon ialah immune booster yang membantu merangsang pengeluaran interferon semulajadi bagi melindungi tubuh kita daripada serangan patogen luar seperti bakteria dan virus.
CARA PEMBELIAN SUPPLEMEN UNTUK DEMAM DENGGI


CARA 1

Anda boleh terus klik DEMAM DENGGI ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikanCARA 2

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar BANDAR PERDA, BUKIT MERTAJAM dan SEBERANG PERAI.saya merupakan pengedar yang anda cariSHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR 
CIK AZZA.

FB :Sutera azyra
Hubungi : 01132045363
Email :azl1za@yahoo.com
Cik azza buat pos ke seluruh malaysia setiap sabtu serta shaklee melalui online.
COD shaklee : Bukit Mertajam,Bandar Perda,KPJ Hospital, dan area Berdekatan..Insyallah
Comments