Skip to main content

PEMBUNUH SECARA SENYAP-CIK AZZA POT PET.

Baru-baru ini kita semua dikejutkan dengan berita kehilangan seorang pengacara terkenal satu masa dalulu,siapa tidak kenal dengan pengacara bernama Ary Malik kan?Cik azza baru sahaja mengenali Ary Malik ketika beliau menyertai Master Cheff Malaysia satu ketika dulu..Tapi berdasarkan perhatian cik azza beliau seorang yang ceria,happy dan ramah dengan semua orang.Insyallah.

Kita semakin mengenali beliau apabila beliau disahkan menghidap KANSER OVARI..Walaupun tidak pernah bersua muka namun sebagai sesama muslim kita akan terkesan dengan kehilangan beliau.Tapi dekat sini cik azza bukan nak bercakap siapa itu Ary Malik tapi ingin berkongsi sedikit APA ITU KANSER OVARI?

APA ITU KANSER OVARI?

OVARI merupakan organ dalam peranakan yang  penting dalam setiap insan yang bergelar wanita dan ianya mempunyai tugas sendiri.
 1. Mengeluarkan telur/benih setiap bulan untuk kesuburan setiap wanita
 2. Berfungsi mengeluarkan hormon iaitu "estrogen" dan "progesterone"yang penting dalam menunjukkan sifat kewanitaan,kejelitaan dan juga keghairahan dalam seks..aaauuuuuwwww..hahahaha


APA LAGI TENTANG KANSER OVARI NIE?

Kanser ovari adalah kanser reproduktif wanita yang paling merbahayakan dan sukar dirawat.Kanser ovari adalah kanser organ reproduktif yang ketiga paling kerap berlaku dinegara kita.Menurut statistik yang telah dikeluarkan "Malaysian National Cancer Registry 2003",Sejumlah 498 kes kanser ovari telah dilaporkan disemenanjung Malaysia dan jumlah sebenar kes kanser Ovari di Malaysia jauh lagi besar dari yang tertera.

Kanser ovari adalah kanser yang sukar dikesan dan mempunyai kadar kematian yang tinggi .Ini disebabkan oleh kesukaran mengesan kanser ini pada peringkat awal dan tidak ada kaedah pencegahan yang khusus dan berkesan.Selalunya pesakit akan lewat datang untuk rawatan  dan pada waktu 
itu adalah sukar dan kurang berkesan

Kebarangkalian Kanser Ovari lebih tinggi berlaku pada waniat yang berumur 40 tahun.Dan hampir 50% daripada wanita menghidap kanser ovari adalah wanita berumur dari 65 tahun.Kalau dilihat dinegara -negara barat ,insiden kes kanser ovari adalah paling tinggi dikalangan wanita yang berumur 70-74 tahun.Manakala diMalaysia menurut laporan Pandaftaran Kanser Kebangsaan 2003 kadar wanita menghidap kanser dikalangan wanita berusia 50-59 tahun .
Walaubagaimana pun jangan ingat kanser ovari tidak boleh berlaku kepada wanita lebih muda,sebab ada juga kanser yang berlaku pada wanita belasan tahun.


Apakah yang menyebabkan wanita menghidapi kanser ovari?

Tidak ada cara untuk mengetahui dengan pasti bila anda akan mendapat kanser ovari. Kebanyakan wanita mendapat kanser ovari tanpa risiko yang tinggi. Walau bagaimanapun, faktor-faktor berikut boleh meningkatkan risiko wanita untuk kanser ovari: 

 1.  Berada pada pertengahan umur atau lebih tua. 
 2.  Mempunyai ahli keluarga terdekat (seperti ibu, kakak, makcik, atau nenek) sama ada sebelah ibu atau sebelah bapa anda yang menderita kanser ovari. 
 3.  Mempunyai kanser payudara, kanser rahim, atau kanser kolorektal.
 4.   Tidak pernah melahirkan anak atau mempunyai masalah untuk mengandung.
 5.   Mempunyai endometriosis (keadaan di mana tisu daripada lapisan dinding rahim tumbuh di tempat lain). Jika anda mempunyai satu atau lebih daripada faktor-faktor tersebut.

Apakah tanda-tanda dan gejala kanser ovari? 

Kanser ovari boleh menyebabkan satu atau lebih daripada tanda-tanda dan gejala berikut: 

 1.  Pendarahan faraj (terutamanya jika anda telah menopaus) atau keluar keputihan yang berlebihan. 
 2.  Sakit atau tekanan di dalam pelvis atau kawasan abdomen (kawasan di bawah perut anda atau diantara bahagian tulang pinggul anda). 
 3.  Sakit belakang. 
 4.  Kembung, dimana kawasan bawah perut anda membengkak atau terasa penuh.
 5.   Cepat rasa kenyang semasa makan. 
 6.  Perubahan tabiat anda dalam bilik mandi,seperti membuang air kecil yang sangat kerap, sembelit atau cirit-birit. 

BAGAIMANA MENCEGAH KANSER OVARI?

Tiada cara yang diketahui untuk mengelakkan kanser ovari. Tetapi perkara-perkara berikut boleh mengurangkan risiko anda untuk mendapat kanser ovari: 

 1.  Mengunakan pil perancang keluarga selama lebih daripada lima tahun. 
 2.  Pembedahan tubal ligasi, pembedahan dengan membuang kedua-dua ovari, atau histerektomi (operasi di mana rahim, dan kadang-kadang serviks dikeluarkan).
 3.   Melahirkan anak. 

Adakah terdapat pemeriksaan yang boleh mengesan kanser ovari pada tahap awal?

 Tidak ada cara yang mudah dan boleh dipercayai untuk mengesan kanser ovari pada wanita yang tidak mempunyai apa-apa tanda-tanda atau gejala. Ujian Pap smear tidak menyaring kanser ovari. 

Satu-satunya kanser yang disaring oleh Ujian Pap smear adalah kanser serviks. Walau bagaimanapun, di sini terdapat langkah-langkah yang anda boleh ambil: 

 1. Beri perhatian kepada badan anda dan tahu apa yang normal untuk anda. 
 2.  Jika anda mendapati adanya perubahan yang tidak normal pada badan anda dan tanda – tanda tersebut mungkin berkaitan dengan kanser ovari, bercakaplah dengan doktor dan tanyalah tentang punca perubahan badan yang tidak normal, seperti kanser ovari.  
 3.  Tanya doktor, adakah anda perlu menjalani ujian seperti pemeriksaan pelvikrectovaginal, ultrasoundtransvaginal, atau ujian darahCA-125: 
 4.  Jika anda mempunyai tanda penyakit yang tidak dapat dikesan atau gejala kanser ovari, ujian-ujian ini dapat membantu untuk mengesahkan yang anda tidak menderita kanser ovari. 
 5.  Jika anda mempunyai kanser payudara, kanser rahim, atau kanser kolorektal; atau saudara rapat yang menghidap kanser ovari. 
Info-CARE UPM


BIAR GAMBAR BERBICARA..FIKIRKAN SAMPAI BILA NAK TUNGGU

Saya percaya produk Shaklee ini dapat membantu menambah baik kesihatan anda.Kalau anda ingin dapatkan suppliment Shaklee cik azza sediakan cara-cara untuk lebih menyenangkan anda..Insyallah
CARA 1

Anda boleh terus klik VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan

CARA 2

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar BANDAR PERDA, BUKIT MERTAJAM dan SEBERANG PERAI.saya merupakan pengedar yang anda cariSHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR 
CIK AZZA.

FB :Sutera azyra


Fan Page : Dunia Sihat
Hubungi : 01132045363
Email :azl1za@yahoo.com
Cik azza buat pos ke seluruh malaysia setiap sabtu serta shaklee melalui online.
COD shaklee : Bukit Mertajam,Bandar Perda,KPJ Hospital, dan area Berdekatan..Insyallah

Comments