Skip to main content

KENALI VIRUS H5N1 DIKELANTAN-CIK AZZA POT PET


Minggu lalu telah dilaporkan bahawa kes H5N1 telah dikesan  dikampung Pulau Tebu Kelantan agak terkejut.Tapi alhamdulillah bersyukur sebabnya belum lagi ada manusia terkena H5N1 ini.
Virus selsema burung jenis H5N1 ni memang start dengan haiwan jenis burung jadi banyaklah ayam, angsa, burung merpati termasuk telur yang terpaksa dihapuskan demi keselamatan kita supaya penyakit tidak merebak.


Image result for apa itu h5n1


Apakah simptom dijangkiti H5N1?

Walaupun ia virus yang menyerang burung-burung, namun H5N1 juga boleh memberi kesan yang buruk terhadap kesihatan manusia. Contoh simptom dijangkiti H5N1 ialah:
  1. Demam
  2. Batuk
  3. Sukar bernafas / nafas pendek
  4. Sakit bahagian abdomen
  5. Cirit-birit
Rawatan
Sekiranya terdapat simptom-simptom dijangkiti H5N1 dan mempunyai sejarah mendekati burung, segera ke klinik atau hospital berdekatan untuk mendapatkan ujian saringan.
Image result for apa itu h5n1

Harus kita ingat walaupun H5N1 jarang berlaku kepada manusia namun kini semakin banyak manusia dijangki virus influenza H5N1
Seeloknya kepada pekerja yang banyak dan perlu berkerja dengan burung ataupun tinggal berdekatan dengan kawasan ternak kan lebih terbuka dijangkiti virus tersebut.
Jadi, cara terbaik bagi mengelakkan jangkitan virus ini. Paling utama ialah hapuskan segala pembawa virus ini. Selain itu, isolasikan kawasan yang mempunyai banyak haiwan pembawa virus ini.
Sehingga gelombang sebaran wabak ini berakhir, elakkan memakan haiwan pembawa virus ini sebagai langkah berjaga-jaga.
Mulakan langkah pencegahan dengan Vitamin C dan juga Nutriferon dan juga jangan lupa menjaga kebersihan dengan mencuci tangan dengan sebersihnya.InsyallahSHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR 
CIK AZZA.

FB :Sutera azyra
Fan Page : Dunia Sihat
Hubungi : 01132045363
Email :azl1za@yahoo.com
Cik azza buat pos ke seluruh malaysia setiap sabtu serta shaklee melalui online.
COD shaklee : Bukit Mertajam,Bandar Perda,KPJ Hospital, dan area Berdekatan..Insyallah


Comments