KURANG VITAMIN PUNCA KANAK-KANAK ALAMI MIGRAIN-CIK AZZA POT PET.

Anak-anak adalah anugerah terindah dalam hidup kita,amanah dari allah yang tiada ternilai dan tolak bandingnya.Sebagai ibu dan bapa kita mahukan yang terbaik untuk anak-anak kita kan.


"KEBANYAKAN kanak-kanak yang kerap mendapatkan rawatan diklinik kerana migrain menghadapi masalah kekurangan vitamin D ,vitamin B didalam tubuh 42 peratus daripada kanak-kanak yang mengalami migrain berapa dibawah paras normal kerana mereka tidak memakan vitamin tersebut dalam jumlah yang sepatutnya"

"Sebanyak 71 peratus daripada kanak-kanak itu juga memiliki tahap CoQ10 yang rendah manakala 91 peratus memiliki vitamin D dibawah jumlah yang disarankan ."kata pengarah pusat sakit kepala di Pusat Perubatan Kanak-kanak Cincinnati,Dr Andrew Hershey."

"Para pengkaji mengunakan pangkalan data 7800 pesakit kanak-kanak yang mengalami masalah migrain dan mereka mendapati kekurangan vitamin dapat mengatasi masalah itu dengan mengambil suppliment vitamin yang sesuai."

*Kesihatan Jurnal*


Image result for kanak-kanak kurang vitamin shaklee


Itu merupakan salah satu kesan akibat kekurangan vitamin dalam badan kanak-kanak..Zaman sekarang bukan seperti zaman kita suatu ketika dahulu yang penuh dengan kehijauan.sekarang kita hanya dipenuhi asap-asap rokok,asap kenderaan,pencemaran udara dan sebagainya.

Kekurangan vitamin dan garam galian di dalam pemakanan telah menyebabkan badan kita terdedah kepada jangkitan dan juga penyakit. Secara global, kekurangan bahan-bahan nutrien ini telah menyebabkan kematian lebih kurang 1 juta orang kanak-kanak yang berumur kurang daripada 5 tahun dan 50,000 orang wanita yang sedang mengandung dan ketika melahirkan anak, dan telah menyebabkan lebih kurang 200,000 kelahiran bayi dengan kecacatan yang serius di dalam setahun.


Image result for kanak-kanak kurang vitaminAKIBAT KEKURANGAN VITAMIN.

Antara lain yang mengakibatkan dan menjejaskan kesihatan kanak-kanak adalah:-
 • Menjejaskan kecerdasan otak
 • Menganggu pertumbuhan Fizikal
 • Menganggu perkembangan kanak-kanak
 • Mudah dijangkiti penyakit.

KAEDAH MEMBERI MAKANAN KEPADA KANAK-KANAK KURANG BERAT BADAN.

 • Semua kita tahu bahawa penyusuan susu ibu secara eklusif sehingga umur 6 bulan amatlah digalakkan dan berterusan sehingga anak berusia 2 tahun.
 • Elakkan memberi makanan dan minuman yang rendah kandungan tenaga seperti air kosong,kopi,teh, dan juga sup kosong.
 • Kita kena pastikan anak-anak diberi makan 5-6 kali sehari walaupun dalam kuantiti yang sedikit,tapi bukan jajan tau.Itu kalau 10 kali pun diorang suka,boleh tambahkan sedikit minyak,marjerin atau santan dalam makanan semasa membuat bubur nasi.
 • Antara lain adalah memperbagaikan makanan cuba hiaskan makanan yang dihidang bagi menarik perhatian mereka.

TANGANI ANAK YANG KURANG SELERA MAKAN.

Perkara ini kerap berlaku kepada kanak-kanak yang semakin membesar diantara umur 1 hingga 6 tahun rasanya kebanyakan anak-anak berusia ini akan:-

 • Terlalu banyak menhabiskan masa bermain
 • Hanya dengan dirinya sendiri tiada kawan atau adik beradik lain.
 • Masalah kesihatan
 • Masalah gigi rosak.
 • Jenis makanan dan cara masak yang sama setiap hari akan membuat anak-anak cepat bosan.Gunakan kreativiti untuk menarik perhatian mereka.


PERANAN IBU BAPA.

Disini kita sebagai ibu bapa harus memainkan peranan dalam mengalakkan anak-anak untuk makan:-

 • Makan bersama-sama dengan keluarga.
 • Makan bersama-sama adik beradik atau rakan sebaya.
 • Elakkan memarahi anak ketika mereka makan walaupun bersepah.
 • Gunakan hiasan atau bentuk yang menarik

Suppliment yang Dicadangkan untuk meningkatkan selera anak-anak dan mempunyai Vitamin B12,Zinc,Vitamin D.

Antara makanan tambahan yang mempunyai ketiaga-tiga vitamin di atas adalah Mealshakes. Ya.. Mealshakes Shaklee. Rasanya yang sedap sangat. Berperisa vanilla. Macam makan aiskrim vanilla.


CARA PEMBELIAN SUPPLEMEN UNTUK DEMAM DENGGI


CARA 1

Anda boleh terus klik MEALSHAKE  ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikanCARA 2

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar BANDAR PERDA, BUKIT MERTAJAM dan SEBERANG PERAI.saya merupakan pengedar yang anda cariSHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR 
CIK AZZA.

FB :Sutera azyra
Hubungi : 01132045363
Email :azl1za@yahoo.com
Cik azza buat pos ke seluruh malaysia setiap sabtu serta shaklee melalui online.
COD shaklee : Bukit Mertajam,Bandar Perda,KPJ Hospital, dan area Berdekatan..InsyallahComments