PEKERJA SHIFT CEMERLANG DAN DINAIKKAN PANGKAT SELEPAS AMALKAN TIPS INI - CIK AZZA POT PET.


Pekerjaan syif bermaksud sekumpulan pekerja yang bergantian dengan sekumpulan pekerja yang lain di tempat kerja yang sama, bekerja dalam putaran 24 jam sehari. Ia diperlukan dalam beberapa industri mengikut keperluan permintaan-penawaran terhadap tenaga kerja selama 7 hari seminggu dan seterusnya 365 hari setahun. 


Related image


Kebiasaannya terdapat dua atau tiga jadual syif, pada kitaran 8 jam atau 12 jam diselitkan dengan waktu berehat. Kefahaman tentang  pentingnya kerja syif adalah penting kerana ia mempunyai kesan terhadap jadual, keperluan para pekerja dan beban kerja, dari segi pengekalan kualiti produktiviti, dan semangat pekerja.


Kesan utama dari pekerjaan syif ialah keperluan untuk bekerja di waktu berehat normal seorang manusia bermula dari 9 malam hingga 5 pagi. Jam biologi akan diaturkan-semula dalam tempoh ini dan bekerja akan mengganggu ritma sirkadian waktu-jaga yang normal – kitaran tidur manusia. Keadaan ini akan menyebabkan pekerja itu berjaga ketika waktu tidur yang sepatutnya dan kemudian akan tidur pada syif akan datang kerana kurang mendapatkan rehat yang secukupnya.


Bekerja syif boleh menyebabkan tekanan dan keletihan, kerana badan memerlukan penyesuaian antara siang dan malam. Ini adalah salah satu isu-isu kesihatan mental yang berkaitan dengan kerja syif. Ia juga dikenali sebagai gangguan ritma harian. Para pekerja mudah menjadi perengus,cepat marah, dan mengalami kesukaran untuk fokus lalu menyebabkan perasaan mudah marah.


Para pekerja syif juga akan mengalami keletihan. Pekerja berasa sangat penat dan kekurangan motivasi untuk melakukan aktiviti biasa harian mereka. Ia seperti penyusutun tenaga. Masalah gastrik seperti rasa kembung, ‘kekenyangan’ dan kadang-kadang sakit di perut (gastritis) juga boleh berlaku. Dalam jangka masa panjang, ia boleh mengurangkan keimunan dan pekerja boleh jatuh sakit dengan mudah.


Seperkara lagi aspek tentang kerja syif ialah gangguan dalam aktiviti sosial dan kekeluargaan. Oleh kerana sifat pekerjaan dan masa, pekerjaan syif boleh menyebabkan pekerja tidak dapat menghadiri majlis kekeluargaan, dan jika kedua-dua suami dan isteri bekerja dalam syif yang berbeza, ia boleh meregangkan hubungan kekeluargaan.
Oleh itu, apakah yang boleh dilakukan oleh kedua-dua pihak, pekerja dan majikan untuk mengurangkan kesan-kesan daripada bekerja secara syif ini?

  1. Rancanglah jadual dalam mengurangkan kesan-kesan daripada bekerja secara syif. Adalah lebih sesuai untuk bekerja pada siang hari, petang dan malam,diikuti dengan hari bercuti.;
  2. Dapatkan rehat yang secukupnya untuk tidur yang lebih berkualiti, dalam keadaan yang selesa, gelap dan sunyi serta perlu bersikap konsisten dengan waktu untuk tidur.
  3. Aktiviti-aktiviti harian seperti bersenam, meluangkan masa untuk bersama keluarga dan juga bekalan nutrisi yang secukupnya, perlu diteruskan. Ini dapat meningkatkan lagi tahap kesihatan dan juga keimunan badan.
  4. Alkohol, kopi/teh, dan juga merokok, perlu dikurangkan atau dielakkan kesemuanya.
  5. Akhir sekali, seperti mana anda perlu menghantar kereta anda untuk diservis mengikut skala kebiasaan, demi memastikan keadaan yang optimum; lakukanlah perkara yang sama kepada diri anda kerana sebagai pekerja, anda perlu berada dalam keadaan yang optimum juga.
  6. Tapi macamana nak fokus kalau badan letih dan mengantuk kan.ambil langkah pencegahan sesiap.Start waktu shift tu bancuh 1 paket cinch tea + air suam 500ml. Kalau nak bancuh dgn air sejuk pon bole. Pastu hirup perlahan2. Tak perlu habiskan sekaligus.

Related image

Sebabnya bila minum cinch tea nie dalam masa yang sama akan meningkat kan metabolisma.Kita akan  kerap kencing sikit. Tapi tak perlu risau. Its good for your health also utk detoks toksin terkumpul.
Lepas minum cinch tea. Tudia mata segaq bugaq ceq oi. Pastu otak pun boleh fokus & bergeliga. Macam- macam idea keluaq mai . Badan pun energetic. Alhamdulillah dengan izin Allah.
Bila korang cergas je mestilah bos suka sampai consider untuk calonkan korang dapat anugerah cemerlang ataupun naikkan gaji korang ! who knows kan. hehe. Nak ke NAK ? Nah ambil Cinch Tea ni minum. pastu boleh  start kerja !
****************************************************************

NAK ORDER CINCH ? LEPAS NIE MESTI NAMPAK BERTENAGA AJA KAN
CEPAT SEBELUM BOS NAMPAK ASYIK LENA JE..

KLIK CINCH TEA MIX  UNTUK ORDER TERUS MENERUSI SHAKLEE SYSTEM TUNGGU JE DIRUMAH NANTI SAMPAI..HIHI



Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Bandar Perda, Bukit Mertajam, Bukit Minyak, KPJ Hospital , Seberang Perai .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar kawasan tersebut.

Cik azza
Email: azl1za@yahoo.com
Call/SMS/WhatsApp: 01132045363
COD Area: Bandar Perda,Bukit Minyak dan kawasan yang dipersetujui.

Comments

Popular posts from this blog

PERLU KE UJIAN PAP SMEAR UNTUK WANITA ? ATAU SAJA UNTUK MENAKUTKAN.

TANDA BATU MERIYAN JATUH-CIK AZZA POT PET.

RAWAT DEMAM DENGGI-CIK AZZA POT PET.