Skip to main content

MAKANAN TIDAK SEIMBANG PUNCA KANSER USUS- CIK AZZA POT PET.


MENCEGAH BARAH USUS

Faktor genetik jka anda mempunyai saudara terdekat (ibu bapa atau adik-beradik) menghidap kanser kolon (kanser usus) pada usia sekitar 60 tahun, anda perlu mula menjalani pemeriksaan usus atau kolonoskopi pada umur 40 tahun. Berdasarkan data diperoleh, individu berisiko tinggi dan mencapai usia 50 tahun digalakkan menjalani pemeriksaan awal pada usus iaitu kolonoskopi.

Image result for kanser usus
RISIKO BARAH USUS

Risiko mendapat kanser usus bagi lelaki dan wanita lebih kurang sama tetapi kanser yang menyerang bahagian rektum lebih banyak dihadapi wanita.
"Menurut  Pakar Toksikologi Makanan Fakulti Sains dan Teknologi Makanan Universiti Putra Malaysia (UPM), Dr Ahmad Faizal Abdul Razis berkata, kanser usus boleh menyerang siapa sahaja".

“Sikap masyarakat yang suka ambil ringan dan tidak peduli sesuatu simptom boleh memudaratkan. Misalnya, simptom najis berdarah. Ada beranggapan ia buasir dan selagi tidak menyakitkan, tidak mahu berjumpa doktor.
“Sikap sambil lewa itu menyebabkan pesakit sukar diselamatkan kerana sudah berada pada tahap lanjut. Mungkin juga ada yang menganggap penyakit ini tidak serius seperti kanser lain.
“Sebenarnya jika dibiarkan ia juga boleh membawa maut,” katanya.


KANSER KOLON MENYERANG 

 1. Genetik keluarga (Yang mempunyai sejarah keluarga)
 2. Peningkatan usia 
 3. Merokok 
 4. Obesiti
 5. Kencing manis
 6. Pengambilan alkohol
 7.  Makanan yang diawet antara risiko tinggi yang menyumbang kepada kanser kolon.

Kanser itu terbentuk apabila ada ketumbuhan kecil dinamakan polip. Polip berasal daripada sel yang menyelaputi usus dan rektrum iaitu dinding usus.
“Biasanya ia mengambil masa hingga 10 tahun untuk menjadi polip sebelum menjadi benign (tidak bersifat barah) yang lama kelamaan membesar dan berkembang menjadi barah. Memang sukar mengenal pasti polip mana yang berpotensi berkembang menjadi kanser,” katanya.
Kanser kolon sering dialami penduduk negara maju dan membangun. Di Malaysia, penyakit ini sering menyerang dan menduduki tangga ketiga jenis kanser yang kerap dihidapi penduduk.


Image result for kanser ususFAKTOR/RISIKO KANSER USUS


 1. Diet tidak seimbang iaitu kerap mengambil makanan banyak lemak dan kurang makan serat.
 2. Kegemukan.
 3. Bekas pesakit kanser kolon yang sudah menjalani pembedahan membuang kanser berkenaan.
 4. Pesakit pernah mempunyai polip dalam usus. Tidak semua polip berisiko mendapat kanser usus. Cuma satu polip iaitu adenomatous dipercayai penyebab kanser.
 5. Risiko mendapat kanser usus meningkat apabila semakin bertambah umur. Mereka yang berusia lebih 40 tahun ada risiko.
 6. Gaya hidup sedentari iaitu kurang bersenam.
Image result for kanser usus

GEJALA KANSER USUS

Keluar darah melalui dubur - bergantung pada di mana usus itu berada. Jika kanser terjadi di bahagian berdekatan dubur, darah yang keluar berwarna merah terang dan cair. Jika berlaku di sebelah kanan, darah biasanya bercampur najis dan ia berwarna lebih pekat.
Perubahan tabiat buang air besar. Kadangkala pesakit mengalami cirit-birit dan diselang seli dengan keadaan normal juga sembelit. Pesakit juga kadangkala tidak puas buang air besar iaitu terasa ingin membuang air besar tetapi tiada apa yang keluar.

Faktor lain seperti 
 1. Sakit perut lebih kepada bahagian kiri abdomen.
 2. Berat badan berkurangan tanpa sebab.
 3. Muka pucat, 
 4. kurang darah (anemia), letih dan tidak bermaya.
 5. Kurang 10 peratus pesakit mengalami penyumbatan usus.
MENGURANGKAN RISIKO KANSER USUS

Mengamalkan hidup sihat iaitu : 

 1. mengambil makanan berkhasiat dengan melebihkan sayuran dan buah-buahan.
 2. Mengurangkan makanan lemak haiwan seperti kambing dan lembu.
 3. Mengekalkan berat badan seimbang.
 4. Bersenam.
 5. Tidak merokok.
 6. Tidak mengambil minuman keras.

EMPAT RAWATAN UTAMA KANSER USUS
 1. Pembedahan.
 2. Radioterapi.
 3. Kemoterapi.
 4. Target terapi.
sumber: hmetro

Cik azza percaya produk Shaklee ini dapat membantu menambah baik kesihatan anda.Kalau anda ingin dapatkan suppliment Shaklee cik azza sediakan cara-cara untuk lebih menyenangkan anda..Insyallah
CARA 1

Anda boleh terus klik VIVIX dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan

CARA 2

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar BANDAR PERDA, BUKIT MERTAJAM dan SEBERANG PERAI.saya merupakan pengedar yang anda cariSHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR 
CIK AZZA.

FB :Sutera azyra
Fan Page : Dunia Sihat
Hubungi : 01132045363
Email :azl1za@yahoo.com
Cik azza buat pos ke seluruh malaysia setiap sabtu serta shaklee melalui online.
COD shaklee : Bukit Mertajam,Bandar Perda,KPJ Hospital, dan area Berdekatan..Insyallah


Comments